Míváte občas migrény? Možná vám jen chybí hořčík. Tyto potraviny jej obsahují nejvíce
Za posledních sto let se mnoho věcí změnilo. Jiné stravovací návyky, klima, nebo třeba intenzita zemědělské produkce mají za následek, že se nejen snížilo množství hořčíku v potravinách, ale složení naší stravy navíc omezuje jeho vstřebávání ve střevě.
Každá osoba by měla přijmout 300 mg hořčíku denně, ovšem je nutné brát toto doporučení s rezervou a pouze jako orientační množství. Potřeba magnesia totiž stoupá s přibývajícím věkem, ale vyšší je rovněž v těhotenství, při kojení, vyšší fyzické zátěži nebo při onemocnění srdce či diabetu.
Proč je hořčík důležitý
Hořčík pomáhá udržovat lidské tělo v kondici, a to jak fyzické, tak psychické. Je nepostradatelný snad pro všechny procesy probíhající v lidském těle, ale tím nejdůležitějším je tvorba energie. Udržuje zdravé buňky a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. A právě proto, že buňky jsou základními stavebními kameny lidského organismu, jejich zdraví má vliv na celkové zdraví člověka.
Proti stresu i migrénám
Jakmile jsme ve velkém stresu, spotřeba hořčíku v našem těle raketově stoupá. Je tudíž nutné jej preventivně doplňovat. Hořčík ale také dokáže podporovat správný tok krve v krevním řečišti a uvolňovat stažené svaly, čímž výrazně pomáhá předcházet bolestem hlavy, nebo mírnit ty stávající. Hořčík ale také podporuje srdeční činnost, trávení a střevní motilitu. Udržuje také pevné kosti, nehty a zdravé zuby.
Komplikace při nedostatku hořčíku
- únava, která přichází z ničeho nic
- bolesti hlavy a migrény
- problémy se soustředěním
- náchylnost ke stresu a depresím
- nezvyklé bušení srdce
- třes očních víček
- svalové křeče a záškuby
- padání vlasů a lámavost nehtů
Z čeho jej doplnit
Není nutné hned běžet do lékárny pro potravinové doplňky, které obsahují denní doporučenou dávku hořčíku. To je v největším množství případů dokonce zbytečné, protože nějaký hořčík v potravě tak jako tak přijímáte, jen ho je možná málo. A právě potravinami můžete krásně jeho hladinu doplnit. Toto jsou nejlepší zdroje hořčíku.
Ořechy
Obsah hořčíku v potravinách se uvádí v miligramech na 100 gramů potraviny. Nejlepším zdrojem hořčíku vůbec jsou para ořechy, které ho obsahují neuvěřitelných 377 mg/100 g. V těsném závěsu jsou mandle, kešu a piniová semínka, která obsahují něco kolem 250 – 270 mg/100g. I ostatní ořechy však nabízejí vysokou dávku hořčíku, která většinou nespadne pod 150 mg.
Zelenina a luštěniny
Dalším vydatným zdrojem hořčíku je zelenina, v níž nejvyšší dávku nabízí špenát. V syrovém stavu je to 80 mg/100 g, ale tepelně upravený už 87 mg/100g. Kolem 60 mg/100 g mají také sojové boby nebo tepelně upravený artyčok. Ostatní druhy zeleniny a luštěnin nabízejí v rozmezí od 10 do zhruba 30 mg/100 g.
Ovoce
I z některých druhů ovoce získáte poměrně dost hořčíku. Nejlepším zdrojem jsou asi se 43 miligramy na 100 gramů sušené datle. Stejně tak sušené meruňky mají vysoký podíl hořčíku, a to 31 mg/ 10 g. Také banán, maliny a ostružiny pokořily hranici 20 mg/ 100 g. Ostatní ovoce se pohybuje mezi 5 – 20 mg/ 100 g.
Maso a ryby
Nejvíce hořčíku dostanete z tepelně upraveného candáta, a to kolem 73 mg/ 100 g potraviny. Dalším významným zdrojem je tuňák a treska, které nabízejí od 50 do 64 mg/ 100 g. Co se masa hospodářských zvířat týče, nejvýznamnějším zdrojem hořčíku jsou asi vepřové kotlety s 29 mg/ 100 g nebo jehněčí maso či krocan.
Sýry a vejce
Docela obstojné množství magnesia nabízejí i sýry, a to především parmezán (40 mg/100 g), nebo čedar či eidam s 28 mg/ 100 g. V těsném zástupu za nimi jsou i sýry s modrou plísní, mozzarella nebo camembert. Tepelně upravené celé vejce dodá do organismu zhruba 11 mg hořčíku na 100 g potraviny. Jak dlouho vám vydrží vařené vejce a na co si dát pozor, jsme psali zde.