Místo Ježíška chtěli komunisté Dědu Mráze. Lidé v Československu ho ale nikdy nepřijali

 Retro 
05. prosince 2020 11:45 / Mirka Malá
  9
📷
4 fotografie v galerii
Zpátky do minulosti... Depositphotos
Děda Mráz, ruský, respektive tehdy sovětský symbol Vánoc, byl jednu dobu doslova všude. Na ozdobách, čokoládových vánočních figurkách, mluvil i v rozhlase a dokonce pořádal turné po Československu, v rámci kterého se dokázal objevit hned na dvou místech republiky najednou.

To vše dělala tehdejší komunistická vláda pro to, aby z československých vánočních tradic vystrnadila Ježíška a samozřejmě i Mikuláše. Měl je nahradit ruský Děda Mráz, který paradoxně sám neměl v tehdejším Sovětském svazu žádnou tradici.

Vymyšlený děda

Děda Mráz skutečně až do nástupu Stalina k moci prakticky v Sovětském svazu neexistoval. Během třicátých let minulého století Stalin začal záměrně mnoho původních ruských tradic měnit, aby lépe vyhovaly komunistické ideologii. Díky tomu vznikl Děda Mráz, který se prakticky transformoval z amerického Santa Clause, který samozřejmě měl řadu rysů ruského pohádkového dědečka Morozka a navíc ho doprovázela krásná Sněhurka.

A tak se počátkem 50. let 20 století objevil Děda Mráz v komunistickém Československu a měl jediný úkol. Vytlačit z vánočních tradic Ježíška a Mikuláše. Komunistická propaganda se o to snažila několik let opravdu mohutně. Dokonce v roce 1952 se vysílal projev tehdejšího předsedy vlády Antonína Zápotockého určený dětem, ve kterém mimo jiné řekl: "Ježíšek vyrostl a zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho děda Mráz. Nechodí již nahý a otrhaný, je pěkně oblečený v beranici a v kožichu.“

Děda Mráz měl i turné

Komunistický režim v Československu dělal opravdu všechno možné, aby vyhověl sovětské ideologii a do českých Vánoc dostal Dědu Mráze.

Soudruzi dokonce uspořádali celostátní akci, která byla přenášena tehdejším rozhlasem. Děti tak mohly v přímém přenosu sledovat těžkou cestu Dědy Mráze ze Sibiře, odkud nakonec dorazil do Jičína. Režim se domníval, že akce byla úspěšná, a proto o rok později zorganizoval tentokrát celostátní příjezd Dědy Mráze do Československa. Během této akce Mráz navštívil všechny kraje země, a tak se stalo, že se tato vánoční postava objevila prakticky v různých částech země najednou.

Navzdory velkým snahám oficiální propagandy se ale Děda Mráz nikdy neprosadil, i když o něm dokonce v roce 1953 jednal ústřední výbor komunistické strany. V československých domácnostech ale Mráz neuspěl a navíc po Stalinově smrti přestal režim na prosazování této sovětské postavy tlačit. Nakonec od počátku 60. let znovu oficiálně začal dětem rozdávat dárky Ježíšek. Dále čtěte: Tradice vánočních čokoládových kolekcí vznikla za socialismu. Čokoládové figurky nahrazovaly vánoční ozdoby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod