Mrkev nikdy nejezte samotnou! Škodíte tak akorát sami sobě
Na mrkev si většina z nás vzpomene v souvislosti se zdravým zrakem. Ale beta-karoten, tedy provitamin A, který ke zdravému zraku přispívá, nemusíme z mrkve do těla dostat při špatné konzumaci téměř žádný.
Syrová nebo povařená
I když sníte denně jednu nebo dokonce pět mrkví (což asi nikdo z nás nedělá), nemusíte ke zdraví svých očí vůbec přispívat. Žvýkáním syrové mrkve totiž využijete pouze zhruba 5 % množství beta-karotenu obsaženého v jednom kořeni. Už jen nastrouháním mrkve můžete jeho výtěžnost zvýšit na 30 %, ale vůbec nejlepší možností je zeleninu povařit a podávat ji s tukem.
Vitaminy rozpustné v tucích
Právě beta-karoten, neboli provitamin A, je jedním ze skupiny vitaminů rozpustných v tucích, což jsou vitaminy, které mají velmi podobné molekuly jako tuky absorbované v potravě, a proto jejich absorpce probíhá současně. Při kombinaci vitaminu s tukem může tělo vstřebat 50 - 90 % vitaminů. Záleží však také na kvalitě tuku v přijímaném pokrmu.
Prospěšné látky v mrkvi
Beta-karoten obsažený v mrkvi je také významným antioxidantem, který má příznivé účinky na lidské zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob, ale i některých druhů rakoviny. Zbavit se škodlivin v těle vám zase pomůže tato málem zapomenutá zelenina. Sladký kořen ale obsahuje i nemalé množství vitaminu C, vitaminy skupiny B a vitamin E. Najdete v něm také draslík, hořčík či fosfor.
Tipy na konzumaci
Chcete-li z mrkve vytěžit maximum, tepelně ji upravte třeba na másle a podávejte k masu s bramborem. V případě, že neholdujete živočišným pokrmům, nahraďte máslo rostlinným tukem a dejte si ji klidně jen tak.
Mrkev je ale vhodná i při přípravě jakýchkoliv omáček – ať už se jedná o základ oblíbeného českého jídla (samozřejmě mluvíme o svíčkové), nebo ji společně s další zeleninou orestujete a zalijete drcenými rajčaty. Takovou omáčkou už jen polijete těstoviny a rychlé a zdravé jídlo je na stole.
Výborná je i mrkvová pomazánka s celerem. Stačí když nastrouháte čtyři mrkve a půlku celeru, přidáte majonézu, sůl a pepř. Pro odlehčení můžete nahradit půlku nebo celou dávku majonézy hustým bílým jogurtem.
Naše babičky ale neměly problém si mrkev jednoduše nastrouhat na chleba s máslem, nebo si připravit lahodný salát s mrkví, jablkem, citronem a kapkou oleje. Tento salát je navíc po generace oblíbenou svačinkou i pro velmi malé děti.