Trápí vás zlé sny? Co noční můry znamenají a jak se jich nejlépe zbavit?

 Zdraví 
26. ledna 2018 15:50 / Jitka Jahodová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Skvělou pomůckou pro boj proti špatným snům je třeba autosugesce Shutterstock
Pokud se po noci vzbudíte s myšlenkou na hezký sen, který se vám zdál, může jít o skvělý start do nového dne. Když vás však během spánku potrápila noční můra, děsivá představa vás pronásleduje ještě dlouhou dobu.

Volný pád, únos či ohavné monstrum. To vše se velmi často objevuje v našich snech. Noční můry tedy skutečně nejsou ničím příjemným. Pokud se dlouhodobě opakují, mohou negativně ovlivnit vaší psychiku. Jaké jsou nejčastější příčiny nočních můr. A dá se se špatnými sny vůbec bojovat?

Co je vlastně sen a noční můra?

Sen je jakýsi soubor či řetězec nejrozličnějších obrazových, zvukových i jiných smyslových vjemů, které se vytvářejí v mozku člověka během spánku. V minulosti lidé věřili, že zážitky, které v noci prožili, předpovídají budoucnost. Dnes se už sny vykládají různými způsoby, mnohdy podle toho, co konkrétně se dotyčnému zdálo. Existuje i vědecká disciplína, zvaná oneirologie, která se zabývá výzkumem snů. Lidé během spánku zažívají obvykle hned několik odlišných snů.

Fáze snů

Podle vědců všichni sníme přibližně stejně často. Nejvíce snů, které si i dokážeme po probuzení zapamatovat, se objevuje v průběhu fáze REM. Děje, které během snu probíhají, jsou většinou neproveditelné nebo málo pravděpodobné, zejména však nekontrolovatelné. Známé je však i bdělé snění, nebo také lucidní či vědomé, při kterém si člověk uvědomuje, že se nachází ve snu. Výsledkem toho je mnohem jasnější snový zážitek, při kterém je někdy jedinec dokonce schopen pozměňovat obsah snu. Také známe děsivé sny, známé jako noční můry, které často podvědomě odráží náš strach z něčeho či někoho z reálného života.

Proč nás trápí noční můry?

V této oblasti proběhlo a stále probíhá množství výzkumů. Vědci však na některé otázky ohledně špatných snů, jejich významu či příčin stále nemají jednoznačnou odpověď. Dosud však přišli k mnohým zajímavým závěrům. Nedávno bylo zjištěno, že existuje souvislost mezi délkou spánku a možností výskytu nočních můr.

Různé sny totiž nejčastěji přicházejí během tzv. REM fáze spánku, která je poslední a nejdelší. Je potvrzeno, že čím déle člověk spí, tím je i vyšší pravděpodobnost, že se objeví ošklivý sen. Častější výskyt nočních můr však může člověka upozorňovat i na to, že jeho tělo trpí nedostatkem spánku.

Kdy se objevují špatné sny?

Rovněž je třeba zmínit fakt, že sny se tvoří v našem podvědomí. To znamená, že se v nich mnohdy objevují právě jevy, které se snažíme v bdělém stavu vytěsnit z mysli. Ve snu se mohou odrážet největší obavy a strach člověka. Frekvenci špatných snů ovlivňuje i každodenní prožívání. Noční můry se objevují častěji, pokud jste v silném stresovém období, máte různé problémy, přetěžujete své fyzické síly nebo jste prožili traumatizující či negativní emoční zážitek. Zlé sny jsou někdy vyvolávány i léky, zejména na vysoký krevní tlak či proti psychickým onemocněním, nebo konzumací těžkých jídel před spaním. Noční můry údajně také mohou být předzvěstí migrény.

Jak s nimi bojovat?

Pokud se nehezký sen objeví jednou za pár měsíců, asi si z toho nikdo velkou hlavu nedělá. Takový občasný problém se obvykle spojuje jen s menší únavou, podrážděním či zhoršenou náladou. Komplikace nastává, pokud se noční můry objevují příliš často. Z dlouhodobého hlediska to vede k problémům se spánkem či srdcem, permanentní únavě a může to dokonce vyústit až do psychických problémů.

Zbavte se příčiny

Chcete-li se nočních můr zbavit, nejlépe je odhalit jejich příčinu. Když se příště probudíte ze snu, zkuste ho analyzovat. Jak jsme již zmínili výše, sny jsou často odrazem našich problémů a strachu. Možná je právě vhodný čas postavit se tomu čelem a vyřešit všechny potřebné záležitosti, zbavit se stresu či napravit vztahy.

Váš spánek ovlivňuje i místo, kde spíte. Zajistěte, aby se vám spalo pohodlně a aby byla teplota v místnosti ideální. Nezatěžujte své tělo před spaním nezdravými, mastnými, pikantními či velmi sladkými jídly. Pokud noční můry způsobil nějaký hororový či katastrofický film, příště se mu před spánkem raději vyhněte.

Skvělou pomůckou pro boj proti špatným snům je i autosugesce. Těsně před spaním si opakujte, že se vám budou zdát jen hezké sny. Důležité je navodit příjemný pocit, který by měl být následně pociťován i ve spánku. Tato sugesce by se měla zapsat do podvědomí a projevit ve snu. Dalším řešením je pořídit si lapač snů. Psali jsme o něm před časem. Pokud máte podezření, že za nočními můrami stojí léky, které dlouhodobě užíváte, konzultujte tento problém s lékařem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve