Jak prožít šťastné a pohodové stáří? Máme několik dobrých rad

 Zdraví 
24. ledna 2018 07:42 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Pravidelný pohyb je vaším přítelem Shutterstock
Stáří obvykle není období života, na které se těšíme. Je spojeno s řadou nejistot. Přesto existuje způsob, jak zvětšit pravděpodobnost, že prožijete stáří pěkné a spokojené. Máme několik dobrých rad.

Docela na úvod je třeba říct, že k prožití šťastného stáří není třeba spousta peněz a pevné zdraví. Dokonce, i když se vám obojího nedostává, ještě stále není vše ztraceno. Na šťastné stáří je ovšem se třeba připravovat už léta předtím, než nastane.

Neodkládejte cíle

Největší chybou, kterou si můžete život zcela zkazit, je neustálé odkládání cílů vašeho života na později. Ano, vždy je dost důvodů, že něco nejde, že je třeba své cíle odložit. Ale to je zásadně špatně. Až vám totiž bude více let, nebudete mít dost sil ani peněz a své cíle už neuskutečníte. Budete mít pocit, že jste svůj život promarnili a budete se tak zbytečně trápit.

Udržujte se v pohybu

Jednou složkou větší naděje na spokojené stárnutí je udržování těla v dobré kondici. Sice musíme počítat s tím, že nám bude sil ubývat, ale na druhou stranu, čím více budeme akční, tím více schopní budeme jako starší. Navíc pohyb vyplavuje endorfiny, tedy hormony štěstí, a to nám dodá dobrou náladu, kterou nezbytně potřebujeme.

Jezte zdravě

Naučte se už v mládí jíst zdravě. Strava bohatá na vitaminy a vlákninu, strava, která neobsahuje zbytečně mnoho jednoduchých sacharidů, vám dodá elán nejen během aktivního života, ale udrží vaše tělo provozuschopné i v pokročilém věku. Soustřeďte se na příjem vitaminu C, vitaminů řady B a stopových prvků. Používejte kvalitní oleje, zejména olej olivový, hořčičný či kokosový. Vyhýbejte se průmyslově zpracovávaným potravinám, slazeným pokrmům a přemíře uzenin.

Nezůstávejte sami

Každý člověk žije v různých vztazích a společenstvích. Vedle rodiny to je samozřejmě pracovní kolektiv, známí, přátelé, zájmové skupiny. Snažte se už během aktivního života pěstovat čilý sociální kontakt s různými lidmi. Nefixujte se jen na rodinu či práci. Pro mnoho lidí je pak totiž obtížně zvladatelný přechod do důchodu, kdy najednou skončí i možnost sociálního kontaktu. Děti jsou dávno z domu, žijí třeba i ve vzdálených zemích a pro čerstvého důchodce nastává velký otřes. Pokud navíc dojde k úmrtí partnera či už dříve došlo k rozpadu vztahu, je na neštěstí zaděláno.

Rozvíjejte humor a nadhled

Neberte se příliš vážně a snažte se naučit ze sebe dělat legraci. Stárnutí znamená řadu omezení. Pokud ale zůstanete duchem mladí, budete ve společnosti ceněni, vyhledáváni a nebudete na obtíž. Je lepší, pokud si člověk dokáže udělat legraci ze svého zhoršeného sluchu, zraku či řídnoucích vlasů, než se tvářit, že jste všechno slyšeli a viděli. Stanete se tak spíš terčem posměchu. I tento životní přístup se formuje už od mládí, takže nečekejte, že se z protivné cílevědomé paní stane najednou milá stařenka.

Neztrácejte zájem o dění

Sledujte dění ve společnosti, ve vědě, v oboru, ve kterém jste pracovali. Klidně se přihlaste do různých kursů a na univerzitu třetího věku. Jednak se poučíte, poznáte nová místa, nové lidi. Hodně čtěte. Je to dobrá prevence demence a chátrání duševních schopností. Více si můžete přečíst v článku zde.

Láska a sex v každém věku

Netvařte se, že láska a sex je jen pro mladé. Naopak i v pokročilejším věku se snažte milovat, být milována či milován a užívejte sex v takové formě, která je pro vás možná. Problémy mohou nastat, pokud jeden z dvojice má jiné potřeby než ten druhý, ale to trápí i mladé páry. Nestyďte se proto spolu o tom mluvit a nalézat kompromisy, které budou přijatelné pro oba.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod