Pozor na chladovou alergii, může vás pěkně potrápit. Nepodceňujte její příznaky

 Zdraví 
18. ledna 2018 14:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Někteří lidé mají nepříjemné reakce na chlad a mráz Pixabay
Otékají vám v zimě ruce či obličej, nebo vám dokonce vyskakuje kopřivka? Možná, že máte alergii na chlad. A pokud tomu tak je, nesmíte tyto příznaky podcenit.

Alergiemi trpí lidé nejenom na jaře nebo v létě, ale jsou typy lidí, kteří mají problém hlavně v zimě. Mají totiž nepříjemné reakce na chlad a mráz. Někdy se také této alergii říká chladová kopřivka. Každopádně tento druh onemocnění ve výsledku dokáže velmi nepěkně potrápit, a to nejenom alergie na chlad, ale třeba i na potraviny. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Kdy se objevuje

Chladová alergie se často objevuje po kontaktu pokožky se studeným vzduchem, vodou, ale třeba i chladným předmětem, studeným nápojem či jídlem, včetně zmrzliny. Častěji se vyskytuje u žen než mužů a objevuje se při teplotách okolo 0 °C a méně. U některých lidí se však může alergie objevit i při teplotách, které jsou 10 °C a více. Někdy tyto potíže přetrvávají dlouhodobě, často mnoho let, hlavně pokud se příznaky neléčí.

Projevy chladové kopřivky

Alergie se nejčastěji projevuje vodovou rýmou, mohou to být i otoky částí těla, které nejsou dostatečně zakryty oblečením a v neposledním případě velmi svědivou červenou kopřivkou. Někdy se kopřivka objevuje i následkem rychlého přestupu ze zimy do tepla, který tělo nedokáže tak rychle regulovat. Výsev se objeví většinou do půl hodiny, projevy odeznívají za hodinu až dvě, záleží na rozsahu. Nebezpečná je však reflexní chladová kopřivka, která je sice vzácná, ale u ní může dojít k celkové anafylaktické reakci a šoku.

Domácí test

To, jestli trpíte chladovou alergií, zjistíte snadno i doma. Stačí vzít kostku ledu z mrazáku a držet ji asi pět minut na vnitřní straně předloktí. Pokud se v místě objeví otok, začne svědit a poté se objeví kopřivka, je velká pravděpodobnost, že trpíte chladovou alergií.

Prevence je základ

Jestli jste skutečně alergičtí na chlad, je důležité, abyste se vyhýbali prudkým změnám teplot a svou pokožku, hlavně v místech, která jsou odhalená, důkladně chránili krémy. Ty poskytnou kůži určitou bariéru před chladem a větrem. Co se týče léčby, ta probíhá klasicky jako u ostatních alergiků, tedy v pravidelném užívání léků, tedy antihistaminik. Dalším pilířem úspěšné prevence je snaha vyhýbat se prudkým změnám teplot.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum