Známá ozdoba balkonů dokáže zatočit i se zlatým stafylokokem
Nedoceněným přírodním antibiotikem je lichořeřišnice větší. Tato rostlina s pestrobarevnými květy pochází původně z Jižní Ameriky a její léčivé účinky jsou opravdu nezanedbatelné. V některých přpadech se dokáže porvat i se zákeřným a obávaným zlatým stafylokokem.
Síla lichořeřišnice
V lidovém léčitelství byla lichořeřišnice ceněna hlavně pro své významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky. Pomáhá při chronických zánětech plic, a protože působí na stafylokoky, streptokoky, Proteus, E.coli a další druhy bakterií v močových cestách, přispívá i k léčbě zánětů močového měchýře. Bylina však působí i například proti salmonele. Lichořeřišnice si umí poradit i s plísní na nehtech.
Osvědčila se i při léčbě zánětu prostaty. Účinkuje také proti žaludečním vředům a zánětům vaječníků. Oceníte její preventivní účinky proti většině infekčních chorob. Výtažky z lichořeřišnice zvyšují naši obranyschopnost (imunitu), zlepšují činnost centrální nervové soustavy a celkově posilují organismus. Tato bylina také podporuje růst vlasů, brání jejich vypadávání a je dobrým bojovníkem, který řeší lupy ve vlasech.
Léčivé účinky rostliny:
- antibakteriální, antivirotické, antibiotické účinky
- infekce - stafylokoky, streptokoky, proteus, E. coli
- záněty močových cest
- zápal plic (zánět plic)
- zánět prostaty
- žaludeční vředy
- zánět vaječníků
- posílení imunity
- centrální nervový systém - posílení
- posílení organismu
- růst vlasů
- likviduje lupy ve vlasech
- bolesti v krku
- bolesti nosohltanu
Jak lichořeřišnici užívat
Vysoká účinnost doposud ne zcela doceněné byliny tkví v obsahu látky glykosid glukotropeolin. Léčivé účinky má květ, nať, listy i semena. Nejlepší je rostlinu sbírat v době od června do konce září a nechat usušit na přímém slunci. Pokud byste rostlinu sušili pomalu, s největší pravděpodobností by vám zplesnivěla.
Nať a listy lichořeřišnice lze také použít čerstvé. Bylinu můžete přidávat do zeleninových salátů - má výrazně štiplavou chuť podobnou ředkvičkám. Skvělá je i ve vaječné nebo sýrové pomazánce. Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny, pokud by se vám zdála příliš pálivá, můžete je také přidat do salátů nebo pokrájená např. do pomazánek, nebo na chléb s máslem. Mladší, nedozrálá semena lze též nakládat do octa a používat místo kapari.
Bylinka se užívá zpravidla dvakrát denně, ráno a odpoledne. Látky z byliny začnou v našem těle působit dvě až tři hodiny po požití, maxima dosáhnou mezi čtvrtou až desátou hodinou po konzumaci.
Nemusíte se bát žádných nežádoucích účinků (dokonce ani při předávkování), je vhodná i pro těhotné či kojící ženy. Pokud vám lékař předepsal antibiotika, klidně je doplňte lichořeřišnicí - znásobíte tak jejich účinek.
Pokud si rostlinu nasušíte do zásoby, připravujte si z ní čaj. Jednu vrchovatou lžičku řezaných sušených, nebo 2 lžičky řezaných čerstvých listů zalijte šálkem horké vody, nechte cca 10 minut luhovat a přeceďte.