Kdy hrozí omrzliny, jak jim předejít a jak je případně ošetřit?

 Zdraví 
19. ledna 2018 10:04 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Typické zarudnutí prstů při lehčích omrzlinách Shutterstock
Zima se k nám opět vrací a při pobytu na horách se může stát i nějaká ta nehoda, při které se venku zdržíte déle, než jste počítali. Máme pro vás proto doporučení, jak se vyrovnat s omrzlinami.

Omrzliny vznikají na místech, která jsou vystavena mrazu delší dobu. Typicky se omrzliny objevují na končetinách či na obličeji - nejohroženější je špička nosu. Velmi problematické jsou ale také uši.

Důvodem vzniku omrzlin je přitom paradoxně ochrana těla před chladem. Jenže tělo ví, že je třeba zachovat co nejdéle na správných hodnotách teplotu tělesného jádra, která je důležitá pro přežití. Krev z povrchových vrstev se proto stáhne více do vrstev hlubších, kde je žilní systém v blízkosti tepen a krev, která se vrací k srdci, má tak vyšší teplotu.

Kdo je více ohrožen

Nejrizikovější skupinu tvoří nejmenší děti, které nemají vybudovaný termoregulační systém a povrch jejich těla je relativně velký vzhledem ke hmotnosti. Velké problémy budou mít také starší lidé a lidé nemocní. Zejména špatný stav cévního systému zvyšuje riziko omrzlin zásadním způsobem. Potíže proto mají také lidé s diabetem či kuřáci.

Jak se omrzliny projevují

Omrzliny jsou v mnohém podobné popáleninám. Rozlišujeme tři stupně. První stupeň je charakterizován vznikem bělavých míst na kůži, která následně po přechodu do tepla zčervenají. Neznamenají velké ohrožení, ale poškozují kůži a při opakování by mohlo dojít ke komplikacím. Omrzliny prvního stupně každopádně postižená místa oslabují a ta jsou náchylná k dalšímu poškození, což může být docela problém.

Omrzliny druhého stupně se poznají podle toho, že na kůži naskáčou puchýřky vyplněné tekutinou s krví. Jde o závažný stav, který vyžaduje zásah lékaře. Hrozí průnik infekce a vznik dalších komplikací.

Omrzliny třetího stupně označují stav, kdy došlo k nevratnému poškození tkáně. Ta odumřela, neboť došlo k poškození cévního systému do větší hloubky. Projevuje se to nekrózou, černáním prstů či tkáně. Postižená místa již nelze zachránit.

První pomoc

U omrzlin prvního stupně jde o to se dostat co nejrychleji do tepla. Vyvarujme se ale sálavému teplu či příliš vysokým teplotám. Úplně stačí teplota kolem 15 stupňů. Jde o to, aby se postupně stav tkáně vrátil do normálního stavu a hlavně, aby omrzliny nepřešly do druhého či dokonce třetího stupně.

Pokud zaznamenáte nezvyklé projevy na kůži obličeje a víte, že máte ještě do chaty delší cestu, snažte se postižená místa zakrýt a tepelně zabezpečit. U omrzlin druhého stupně lze v nouzi přiložit obklad s ohřátým fyziologickým roztokem. Nejpřijatelnější ale je postižené místo zakrýt sterilním krytím a okamžitě transportovat postiženou osobu do nemocnice. Podobné to je i u omrzlin třetího stupně.

Prevence

Je dobré zvážit, zda naplánovaná túra na horách není nad vaše síly. Zajistěte si také správnou obuv a správné oblečení, které bude odpovídat venkovní teplotě. Rovněž zdravý životní styl, dostatek pohybu a otužování vede k lepšímu zvládání chladu. Je třeba ale upozornit, že jsou osoby, které na chlad reagují více a měly by se proto vyhýbat delšímu pobytu venku v mrazivém počasí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve