Chcete mít čistou pleť? Omezte tyto potraviny

 Zdraví 
05. února 2018 13:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
To, jakým způsobem se stravujete, se odráží ve vaší pleti Shutterstock
Čistou pleť zářící zdravím by si přála každá žena. Ne každá má ale to štěstí. Nicméně kvalitu pleti lze do velké míry ovlivnit, a to vhodnou stravou. Co jí určitě neprospívá, tak to jsou cukry a špatné tuky.  

Každodenní stres, nepravidelná strava, která ne vždy je navíc kvalitní a bohatá na látky důležité pro naše tělo, k tomu alkohol a u některých i kouření. To, jak žijeme a jak se stravujeme, se pak odráží na pleti. Proto, koho trápí nějaké ty neduhy jako třeba akné, růžovka nebo povadlá pleť bez jasu, měl by si v první řadě uvědomit, jakým způsobem se stravuje. A případně udělat změny. Pár tipů máme i pro vás.

Pryč s cukrem

Jestli chcete mít čistou, zářící pleť, omezte v první řadě cukr. Ten totiž ničí zdravé bakterie ve vašem břiše a podporuje ty špatné, a nepřímo tak způsobuje ekzémy, akné, lupénku i růžovku. Vyzkoušejte jiné, mnohem zdravější sladidlo, jako je například stévie, ale i med.

Pozitivní tuky

Ne všechny tuky jsou zdravé. Některé naopak dokáží s naším tělem divy, a hlavně s pletí. Mezi takové zázraky patří avokádo s vysokým obsahem omega-9 mastných kyselin, které udržují vlhkost v pokožce, takže je díky tomu měkká a pružná. Avokádo navíc pomáhá regenerovat poškozené kožní buňky a snižuje podráždění. Udělejte si z něj třeba pomazánku. Je to jednoduché. Avokádo rozmačkejte, přidejte k němu olivový olej, špetku soli, citronovou šťávu a případě další koření dle chuti. Nebo si kupte avokádový olej, který umí udělat zázraky nejenom s pletí, ale i vašimi vlasy. Více o jeho účincích jsme psali zde.

Pryč s lepkem

Lepek je alergen a může spustit imunitní reakci organismu, která tak vyprodukuje příznaky alergie a zánětů, a to včetně akné, lupénky a růžovky. Pokud je to i váš případ, vyškrtněte potraviny plné lepku z jídelníčku. K nim především patří pečivo, hlavně bílé, veškeré sladké koláče a buchty, také těstoviny. Zkuste tyto potraviny nahradit prosem, pohankou, červenou nebo černou čočkou či merlíkem.

Místo kravského kozí

Trpíte na ekzémy, růžovku nebo lupénku? Tyto problémy mohou být způsobeny také úplně obyčejným kravským mlékem. Zkuste ho vyměnit za kozí, které je lépe stravitelné, a navíc obsahuje oligosacharidy, které slouží jako prebiotikum. A velmi prospěšný pro vše zdraví je kefír z kozího mléka, který léčí střeva, a tím omezuje kožní nemoci. Naordinujte si jednadvacetidenní kúru, během níž vypijete každý den před snídaní 170 ml kefíru. Pokud vám nevyhovuje jeho čistá chuť, přislaďte si ho stévií či medem, nebo si jej rozmixujte s nějakým ovocem.

Doplňte „déčko“

Málo sluníčka přes zimu často způsobuje u lidí, kteří trpí na ekzém, jeho zhoršení. Pleti se všeobecně s nedostatkem slunečního svitu nedostává vitamin D. Proto si jej doplňte uměle, a to formou tobolek nebo některou z potravin, která je na tento vitamin bohatá. K nim bezesporu patří ryby. Nezapomeňte ani na pravidelné procházky. Uděláte dobře své pleti, ale i tělu, protože tím pomůžete odbourat i stres. Ve chvíli, kdy půjdete ven, zkuste zapomenout na vaše problémy i starosti a užívat si přírodu, klid a pohodu. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe, a to se projeví i na vaší pleti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47