Způsobů, jak nahradit cukr, je nespočet. My vám jich přinášíme šest

 Zdraví 
12. března 2018 08:49 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Cukru jíme mnohem více, než bychom měli Shutterstock
Nejspíš už víte, že používání cukru ve větší míře škodí. Cukr se v dnešní době dokonce dostává do fáze, kdy je připodobňován k droze, na níž jsme závislí a která nám přináší mnoho zdravotních komplikací. Přitom lze jeho chuť nahradit mnohem zdravějšími sladidly.

Jestliže patříte do té skupiny lidí, která si nemůže odpustit každý den po obědě dezert, měli byste se mít na pozoru. Každodenní konzumace cukru není dobrá kvůli možnému vzniku cukrovky, zubních kazů, ale především obezity a s ní spojenými chorobami. Máte ale štěstí, mlsat lze i zdravěji.

Tak jako tak byste to ovšem s konzumací sladkých potravin neměli přehánět. Alternativní sladidla jsou sice zdravější než bílý rafinovaný cukr, nic to ale nemění na tom, že jejich kalorická hodnota je vysoká. Mezi tato sladila patří především následující.

Datle a datlový sirup

Bez problému s ním nahradíte cukr především v přípravě sladkého pečiva, dezertů, kaší či raw dezertů. Pokud datle namočíte a rozmixujete, osladíte s nimi i domácí zmrzliny, smoothies nebo třeba džemy. Nejjednodušší je koupit si datlový sirup, který jen nalijete do těsta nebo si s ním přelijete zmrzlinu a máte vystaráno. Kromě ovocných cukrů obsahuje i minerální látky a vlákninu.

Javorový sirup

Často používaný je i javorový sirup, který se hodí hlavně při vaření, pečení, slazení nápojů a při přípravě či přelívání dezertů. Má svou typickou lehce oříškovou chuť, nižší glykemický index a nízký obsah fruktózy. Obsahuje navíc mangan, železo a vápník. Jeho cena je v porovnání s datlovým sirupem dvojnásobná.

Kokosový cukr

Není ještě tak známý jako jiné alternativy a seženete ho především ve zdravých výživách či v nejrůznějších obchodech s bio stravou. Dá se použít všude tam, kde klasický bílý cukr. Obsahuje inulin, který zpomaluje přechod cukrů do krve. Jeho kalorická hodnota je ovšem srovnatelná s řepným cukrem a při nadměrné konzumaci může způsobit podobná zdravotní rizika. Stačí ho ale použít méně, protože je mnohem sladší.

Med

Patří mezi nejvíce doporučované sladidlo vůbec. Jeho zdraví prospěšné látky jsou všeobecně známé a používá se i při léčbě kašle a nachlazení. Jako sladidlo se používá především do studených i teplých nápojů, při vaření a slazení kaší a dezertů. Nepasterizovaný má velmi nízký glykemický index, obsahuje vápník, železo, draslík, zinek a selen. Při teplotách nad 40 °C však ztrácí své minerální látky. Jeho cena je ovšem velmi příznivá oproti ostatním náhražkám.

Ovoce

Pokud chcete žít opravdu zdravě, zkuste při pečení, vaření či přípravě studených dezertů používat místo jakéhokoliv sladidla ovoce. Obsahuje fruktózu, vlákninu, vitaminy a minerály. Nevýhodou může zpočátku být, že sladí méně než jakékoliv sladidlo. Jestliže jste ale zvyklí sladit málo, schválně zkuste do bábovky místo cukru nastrouhat celé jablko a přidat skořici. Velmi sladké je i hroznové víno. O tom, jak zázračné má účinky, jsme psali zde.

Stévie

Asi nejznámější zdravá náhražka cukru. Jedná se o sladké listy rostliny stévie, která má podobné vlastnosti jako umělá sladidla. A to i co se týče lehké pachuti umělých sladidel. Její využití je široké, je absolutně bez kalorií, cukru a její sladivost je extrémně vysoká, takže opatrně. Do koláče nebo bábovky vám úplně postačí lžička a do smoothie raději jen špetka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47