Jak často měníte vaše pyžamo? Je to mnohem důležitější, než si myslíte

 Zdraví 
14. března 2018 07:45 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Věděli jste ale, že pokud si tento noční úbor neměníme pravidelně, riskujeme množství nemocí?  Shutterstock
Pyžamo je jedno z nejpohodlnějších outfitů, kterých má každý z nás ve své skříni hned několik. Někteří sahají po bavlněných, které nás dokáží příjemně zahřát, jiní zas dávají přednost stylovějším nebo kvalitnějším saténovým, které jsou sice chladnější, ale šetrnější k pokožce.

Věděli jste ale, že pokud si tento noční úbor neměníme pravidelně, riskujeme množství nemocí? Odborníci tvrdí, že tento oděv je doslova lapačem bakterií a v případě, že si ho neměníme opravdu pravidelně, případně jej správně nepereme, tak se bakterie šíří a způsobují různé zdravotní nepříjemnosti. 

Jak často pyžamo měnit?

Odborníci se shodují na tom, že pyžamo bychom si měli měnit každé 3 dny. Je to proto, že se na pokožce nachází množství bakterií, které se dokáží šířit opravdu velmi rychle, a tím způsobovat různé kožní problémy, jako jsou například kožní infekce nebo meningitida. Hlavním nositelem těchto onemocnění je stafylokok, jehož živnou půdou je právě pyžamo.

Myslíte si, že je to nepravděpodobné a že když spíte ve volném pyžamu, nemůže vám způsobovat žádné problémy? Opak je pravdou. Během spánku totiž pyžamo těsně přilne k pokožce, která vylučuje množství buněk. Ty obsahují mikroorganismy, které jsou sice neškodné, ale když se dostanou na nesprávné místo (otevřená ranka), tak mohou způsobit potíže. Máte problémy se spánkem? Možná vám schází vitamin D.

Důležitá je i péče o pyžamo

I takový běžný úkon, jako je praní pyžama, může v konečném důsledku ovlivnit naše zdraví. Pyžamo bychom si měli nejen každé 3 dny měnit, ale důležité je i péče a praní. Měli bychom je prát při teplotě nejméně 60 °C. Při této teplotě totiž dochází k ničení bakterií, které jsou na něm usazené.

Ranní nebo večerní sprchování?

Ranní sprchování patří mezi oblíbené úkony. Sprcha dokáže totiž člověka pořádně probrat a naladit na celý pracovní den. Ale, pokud se chcete ochránit před všemi zdravotními problémy, měli byste se sprchovat těsně před spaním. Takto ze své pokožky smyjete všechny odumřelé buňky, bakterie a jiné viry, které se na ní během dne usadily. Více o sprchování a jeho škodlivosti jsme psali v jiném článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod