Jíst pravidelně avokádo se vyplatí, jeho konzumaci doporučují mnozí dietologové
Avokádo je na našem trhu běžně k dostání. Nebývá sice nejlevnější, ale občas se dá v akci koupit za rozumnou cenu. Určitě je ale zakoupení avokáda lepší investicí pro zdraví než zakoupení krabičky cigaret. Jako ve všem, i zde jde o priority.
Co obsahuje
Avokádo obsahuje celou řadu prvků, vitaminů, vlákniny a dalších látek, které naše tělo zásadně potřebuje. Najdeme v něm vitamin K, některé vitaminy řady B, zejména kyselinu listovou, která je velmi důležitá pro naše zdraví. Překvapivě zde je i dost vitaminu C, ale také vitaminu E, A a pak hodně draslíku, hořčíku, mědi, železa, zinku, fosforu a dalších látek. Pokud byste byli nervózní z toho, že je avokádo velmi mastné, může vás potěšit, že neobsahuje žádný cholesterol. Naproti tomu obsahuje obrovské množství mononenasycené mastné kyseliny, kyseliny olejové, která je též obsažena v olivovém oleji.
V čem nám pomůže
Kyselina olejová zmírňuje záněty a pozitivně ovlivňuje organismus, takže je schopnější se ubránit rakovinnému bujení. Mírnější zánět znamená lepší stav cév a srdce. Díky draslíku se zase snižuje krevní tlak, takže hrozí méně infarktů a mrtvic. V klidu mohou zůstat i vaše ledviny. Díky velmi nízkému obsahu sacharidů a přítomnosti vlákniny je avokádo skvělé pro nízkosacharidovou dietu. Každopádně napomáhá hubnutí i tím, že se díky vláknině omezuje kolísání krevního cukru.
Avokádo vám také pomůže snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů. To opět souvisí s lepším stavem vašeho srdce a cév. Přítomné vitaminy patří mezi antioxidanty a mezi látky zvyšující imunitu. Budete tedy díky konzumaci avokáda zdravější, odolnější vůči všem civilizačním chorobám od infarktu přes mrtvici až k rakovině. Avokádo vám dokonce pomůže zvládat artritidu. A pomůže vám zhubnout a vypadat lépe.
Jak jíst
Avokádo se dá připravovat různými způsoby. Slupka ani jádro se nejí. Někdo preferuje konzumaci samotné dužiny avokáda. Abyste si avokádo oblíbili, je třeba konzumovat ovoce vyzrálé. Musí být měkké, ale ne zhnědlé. Dobrým přítelem může být trocha soli, pepř a česnek. Tak vznikne jednoduchý dip, který můžete případně nastavit trochou smetanového jogurtu. Oblíbenou pochoutkou je guacamole, což je mexická omáčka či spíš dip, kde vedle avokáda najdete čili papričky, cibuli, limetkovou šťávu, sůl, čerstvý koriandr, rajče a římský kmín. O tom si můžete přečíst zde a zjistíte, že má také obrovský vliv na zdraví.
Různě upravené avokádo lze pak použít jako omáčku k masu či k namazání na kvalitní celozrnné pečivo.