Důvodů, proč by muži měli nosit trenýrky, je hodně. Nejde jen o pohodlí, ale i o zdraví

 Zdraví 
22. listopadu 2020 08:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Co se týká zdraví, nejsou slipy ani boxerky ideální Depositphotos
V době dospívání se většina mužů začíná více zajímat o své spodní prádlo. Především o to, jaký střih zvolit. V zásadě existují čtyři možnosti - slipy, boxerky, trenýrky a tanga. Největší oblibě se těší první tři jmenované, ale které jsou z pohledu zdraví nejvhodnější? I to by totiž měli muži zohlednit.

Podle průzkumů nosí 45 % mužů slipy, 57 % upřednostňuje boxerky či trenýrky a zbylá 4 % nosí tanga. Každý střih je jiný a každý má své výhody i nevýhody. Výběru spodního prádla by měli muži věnovat dostatek pozornosti, protože nejde jen design.

Slipy

Slipy obohatily pánský šatník až kolem roku 1930. Hojně je používali například žokejové. Anatomicky kopírují tvar těla, nemají nohavičky. Někteří muži na ně nedají dopustit. Slipy upřednostňují i známí fotbalisté nebo muži, kteří často nosí upnuté kalhoty či šortky. Moderní materiály i střihy navíc dávají slipům jiný design, než jaký si pamatujete z dob dávno minulých.

O slipech se ale říká, že nejsou pro muže příliš zdravé, protože mají negativní vliv na tvorbu spermií. Věčný spor přiměl k vědeckému výzkumu i pracovníky Harvardské školy veřejného zdraví. Tým vědců zkoumal celkem 656 mužů. U těch, kteří v průběhu testování nosili volnější typ spodního prádla, byl naměřen v průměru o 20 procent vyšší počet spermií než v případě mužů, kteří preferují slipy či těsné boxerky. A u mužů, kteří preferují slipy, naopak vědci zjistili, že mají v krvi vyšší podíl takzvaného FSH hormonu, který podporuje tvorbu spermií. Podle vědkyně Lidie Mínguez-Alarcónové to může být přirozenou reakcí těla na to, že tvoří menší množství spermií. Muži se ale podle ní nemusejí bát, že by výběr spodního prádla měl natolik extrémní následky, jako je například neplodnost.

Boxerky

Většinou jde o elastické, upnuté spodní prádlo s tvarovaným klínem. Obepíná zadek a díky švům v přední části drží vše na svém místě i při pohybu, neomezují tak v pohybu a velmi pohodlně se nosí. Ocení je muži s širšími stehny, oblíbené jsou ale u všech typů postav. Pánské boxerky se navíc řadí mezi nejoblíbenější prádlo z pohledu žen, právě proto, že jsou upnuté a dobře vypadají na každé postavě.

Jenže i boxerky mohou podle vědců negativně ovlivnit kvalitu spermií. Nošením boxerek totiž podobně jako v případě slipů vzniká v rozkroku vyšší teplota, což ovlivňuje stimulující hormon zvaný FSH, který má zásadní vliv na produkci spermií. Dlouhodobé narušení hladiny tohoto hormonu značně spermie zpomalí.

Trenýrky

Trenýrky jsou nejstarším mužským spodím prádlem. První zmínka o trenýrkách totiž pochází už ze starověkého Říma. Římané je nosili pod tógou. Trenýrky mají volný střih, který nikde neškrtí ani netlačí, ale také nic nedrží. Problém je, že většina mužů nosí špatně zvolenou velikost trenýrek, až o dvě čísla větší, kde se o opoře nedá mluvit vůbec a při oblékání dochází ke krčení a shrnování látky. To může být nepříjemné a způsobovat podráždění kůže nebo otlaky. Dobře zvolené pánské trenýrky nabízejí při nošení pohodlí a volnost, někomu však právě toto může vadit.

Pro trenýrky ale mluví zdravotní důvody. Je všeobecně známo, že varlata potřebují přibližně o 4 °C nižší teplotu, než jakou má tělo. Jedině tak totiž může za optimálních podmínek probíhat spermatogeneze neboli tvorba spermií. A právě z toho důvodu je důležité upřednostnit trenýrky před těsnými slipy, které mohou způsobit nevhodné přehřívání. Dokonce i mnozí lékaři mužům, kteří řeší zvýšení plodnosti, doporučují nosit trenky a upozorňují na možnou souvislost slipů s poklesem kvality spermatu. O tom, že i ženám může nevhodné spodní prádlo způsobit zdravotní komplikace, jsme psali zde.

Tanga

Velmi specifickým kouskem spodního prádla jsou pánská tanga. Jde o velmi smyslné pánské spodní prádlo, které vypadá podobně jako dámská tanga, akorát jsou v předních partiích uzpůsobeny mužskému přirození. Jde vlastně o pánské boxerky nebo slipy s nekrytou zadní částí. Ovšem tento typ spodního prádla není pro každého dostatečně pohodlný. V přední části jsou opět velmi těsné, což nemusí zcela vyhovovat vaší plodnosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod