Riziko vzniku Alzheimerovy choroby vědci spojili s bakterií v ústní dutině. Správná péče o zuby je klíčová

 Zdraví 
15. července 2022 10:38 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Bakterie v ústech jsou nyní vědci spojeny se vznikem Alzheimera Depositphotos
Nejde o žádné náhodné zjištění. Vědci se tentokrát pustili do detailní studie na základě předchozích výzkumů a díky tomu skutečně potvrdili, že vznik Alzheimerovy choroby je velmi rizikový při nesprávné péči o dutinu ústní.

Konkrétně se totiž jedná o zcela běžný typ orálních bakterií souvisejících s periodontálním onemocněním. Výsledkem je, že špatný stav ústní dutiny vede k demenci a neurodegeneraci. Takže trpíte například paradontózou a nic s tím neděláte? Pak je to velká chyba. Paradontóza je totiž vlastně zánět, který způsobují právě bakterie.

Přesně na bakterii, která způsobuje paradontózu, se vědci ve svém nejnovějším výzkumu zaměřili. Jde o bakterii Fusobacterium nucleatum, o které je známo, že při parodontitidě ještě zvětšuje svůj objem. A nejen to. Tato bakterie také zvyšuje proliferaci imunitních buněk v mozku. Výzkum jasně prokázal, že tato zánětlivá reakce urychluje progresi Alzheimerovy choroby.

"V této studii naše laboratoř jako první zjistila, že Fusobacterium nucleatum může způsobit systémový zánět a dokonce infiltrovat tkáně nervového systému a zhoršit příznaky a symptomy Alzheimerovy choroby," vysvětlil Jake Jinkun Chen v prohlášení Tufts University School of Dental Medicine.

Jinými slovy, tato bakterie urychluje vývoj onemocnění Alzheimerem tím, že podporuje zánětlivé reakce v mozku a zhoršuje behaviorální a patologické projevy. Zatím nicméně vědci nevědí, jak vlastně tato konkrétní bakterie poškozuje samotné mozkové tkáně, ale domnívají se, že nějaký druh zánětlivé reakce na patogen prochází do mozku a ovlivňuje vznik neurodegenerace.

Vědci se díky zjištěním své studie domnívají, že správná péče o dutinu ústní může dokonce i zabrzdit vývoj degenerativního onemocnění v jeho ranné fázi. O to víc je důležitější se o svá ústa opravdu starat. Řada lidí paradontózu ignoruje, přitom některé údaje uvádějí, že k paradontóze má tzv. našlápnuto většina lidí. A jak ukázala tato studie, nejde jen o ztrátu chrupu, ke které při paradontóze téměř vždy dochází, ale v budoucnu tedy o tak závažné onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Takže pokud to s návštěvou dentisty zrovna nepřeháníte, měli byste si toto svoje chování honem rychle rozmyslet. Jinak si zaděláváte na celou řadu dramatických problémů. Především se ale musíte o svoji ústní dutinu pečlivě starat sami, protože zubní lékaři už pak jen hasí požáry, které jste sami založili.

Jak tedy poznáte, že se o svá ústa příliš nestaráte? V první řadě to poznáte podle zápachu z úst. Budete mít také citlivé zuby, ať už na teplé či na studené nápoje či jídlo. Při čištění zubů vám budou krvácet dásně a když už jde opravdu do tuhého, objeví se otoky dásní, odhalené krčky zubů a bolest zubů, které se vám nakonec začnou uvolňovat. To už je většinou na nějakou záchranu pozdě. A ještě jednu důležitou věc je dobré vědět, pokud chcete teď hned začít zanedbanou péči dohánět. Bakterie se v dutině ústní množí opravdu rychle, obvykle jim to po vyčištění zubů trvá pouhých šest až dvanáct hodin. Proto si skutečně čistěte zuby dvakrát denně a rovněž pravidelně používejte ústní vodu a na mezizubní prostory používejte dentální nit nebo mezizubní kartáčky.

Autorský článek, další zdroj: Tufts University

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47