Všeho moc škodí. Mnoho ryb na talíři zvyšuje riziko vzniku rakoviny, odhalila nová studie

 Zdraví 
15. června 2022 08:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Příliš mnoho ryb na talíři škodí zdraví Unsplash
V některých částech světa jsou ryby na jídelníčku opravdu často. Dosud se všeobecně mělo za to, že ryby jsou tím nejzdravějším masem. Nová studie ale všechno mění. Zjistila totiž, že příliš mnoho ryb poměrně významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Studie to byla opravdu veliká, takže její závěry jsou velmi reprezentativní. Vědci ji prováděli s půl milionem účastníků. A výsledek? Pokud denně sníte více ryb, než by se lidově řečeno rovnalo polovině běžné malé konzervy tuňáka, riziko vzniku maligního melanomu se velmi zvyšuje. Konkrétně o dvaadvacet procent.

„Melanom je pátou nejčastější rakovinou ve Spojených státech a riziko rozvoje melanomu během života má jeden z 38 lidí,“ vysvětluje dermatolog z Brown University Eunyoung Cho. Nicméně je důležité poznamenat, že studie pouze ukazuje nějaký trend a neodhaluje samotnou příčinu, ta se bude hledat v následných studiích.

Proto není vůbec nutné, abyste teď okamžitě vyřadili nadobro ryby ze svého jídelníčku. Navíc v našich zeměpisných šířkách opravdu málokdo jí ryby denně. Každopádně takové nebezpečí tady ale je a je dobré o něm vědět. To si ostatně myslí i dietoložka Clare Collins z University of Newcastle. „Je třeba zvážit roli kontaminantů, které mohou být přítomny v některých rybách.“  Už dávno není žádným tajemstvím, že toxiny včetně těžkých kovů, se hromadí prostřednictvím potravního řetězce.

Pro příklad uveďme například rtuť, která se z průmyslové výroby dostává do vod a tam se díky mikrobům rozloží na methylrtuť. Té se chytí plankton a pak je rtuť v krevetách, protože krevety jedí plankton, a v dalších rybách, které se pro změnu zase živí krevetami, a tak to jde pořád dál. A to potvrzuje i Eunyoung Cho. „Spekulujeme, že naše zjištění by mohla být připsána kontaminantům v rybách, jako jsou polychlorované bifenyly, dioxiny, arsen a rtuť.“ Jinými slovy, kdysi zdravé ryby se pomalu ale jistě stávají pro lidský organismus jedovatými.

Jaká jsou tedy konkrétní data z této studie? Riziko vzniku rakoviny kůže se zvyšuje o 22 procent v případě, že denně sníte 43 gramů ryb. Samozřejmě to nic nemění na faktu, že rizika vzniku rakoviny kůže číhají rovněž všude jinde. Pochopitelně jde především o tolik oblíbené opalování se na slunci. Právě časté a dlouhodobé opalování je nejčastější příčinou vzniku melanomů. A když se k tomu přidají ještě příliš velké porce ryb, je konečné riziko opravdu velmi vysoké.

Další studie po této přelomové studii budou následovat. Vědci jsou si jisti, že právě kontaminace vod z průmyslové činnosti lidstva a následná intoxikace života v těchto vodách, stojí za tím, že jsou ryby rázem svým způsobem zdraví nebezpečné. Budou proto hledat především všechny toxiny, které se v rybách mohou nacházet. Důležité je i vědět, jaké množství jedů vlastně v rybách v současné době je.

Odborníci přes výživu radí, že milovníci ryb by obecně měli více jíst menší druhy ryb, jako jsou například lososi, pstruzi nebo dokonce náš kapři. Vyhýbat by se měli naopak větším rybám, protože čím je ryba větší, tím více rtuti a dalších toxinů její tělo obsahuje. A mezi tyto ryby bohužel patří i oblíbený tuňák. Obecně ale platí, že mít rybu na talíři stačí maximálně dvakrát týdně.

Autorský článek, další zdroj: Springer.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod