Vlastní domácí repelent proti klíšťatům: Doporučuje bioložka, jejíž tříletý syn po prodělané neuroborelióze ponese doživotní následky

 Zdraví 
31. května 2022 17:06 / Kristýna Jašková
  4
📷
1 fotografie v galerii
Rizika která se pojí s klíšťaty a jak se jim účinně bránit Depositphotos
Teplo je tady a spolu s oteplením se probouzí nebezpeční škůdci. V prvních měsících, kdy ještě nejsou tak úporná horka, řádí klíšťata nejvíce. Je zřejmé, že procento těch nakažených neustále vzrůstá. Stejně tak na mapě expandují červené oblasti značící výskyt nakažených exemplářů.

S brněnskou bioložkou, Naďou Klusáčkovou jsme hovořily o trápení, která klíšťata mohou způsobit. 

Nejnebezpečnější je meningoencefalitida

„Z chorob, kterými se můžete od klíštěte nakazit je nejnebezpečnější meningoencefalitida. Pokud chodíte často do přírody, neváhejte a očkujte se,“ radí bioložka. „Druhou, ale stejně tak závažnou chorobou, je lymeská borelióza, která může mít nejrůznější podoby.

V první fázi nemoci vás na probíhající infekt upozorní ohraničený flek s tmavším středem, který se objeví v místě přisátí klíštěte. Není tomu vždycky tak. Flek se může objevit kdekoliv na těle a může vypadat jakkoliv, například jako podrážděná kůže. Pokud skvrna po pár dnech nezmizí, běžte k lékaři. Z vlastní zkušenosti vím, že flek se může objevit i za déle než půl roku od přisátí klíštěte“, dodává smutně. „Velice závažná je tzv. neuroborelióza, která postihuje centrální nervovou soustavu, a pokud se nezasáhne včas, ponesete následky. Po zkušenosti s neuroboreliozou u syna, který měl za celý život přisátá pouze dvě klíšťata, nedoporučuji vyrazit do přírody bez ochrany. Nechcete-li na sebe a své děti aplikovat chemické preparáty, jejichž účinnost je stejně mizivá, vyrobte si repelent doma.“

Začala vyvíjet vlastní pomády

„Jsem sice biolog, ale profesionálně se zabývám hlavně ptactvem. Ovšem negativní zkušenost mě přiměla jednat. Již přes rok provádím pokusy na klíšťatech, které chovám v domácí laboratoři. Jsou krmená membránovým sáním převážně hovězí krví,“ vysvětluje svůj volnočasový experiment. Otestovala jsem účinnost snad všech dostupných přípravků a receptů, ovšem výsledek byl tristní. Začala jsem tedy vyvíjet vlastní pomády. Vyzkoušela jsem všechny možné bylinky a koření. Vše bez výrazného účinku.

Konečně recept, který odradí klíšťata

Po dlouhém boji mám konečně recept, který odradí klíšťata zhruba na dvě hodiny. Zázračnou příměsí je slivovice, jejíž aroma, neřkuli zápach, odradí i vás,“ dodává s úsměvem. Svůj zatím nejlepší recept nám prozradí na následujících řádcích.

„Výroba je triviální, zvládne to snad každý. Nejtěžší krok je sehnat si alespoň 60% slivovici, která se běžně neprodává. Chce to mít známé třeba na Moravě, ale když seženete, máte vyhráno,“ směje se.

Na výrobu budete potřebovat

  • skleněná láhev
  • 1/2 litru slivovice
  • 100g rozmarýnu
  • 100g hřebíčku
  • 50g čerstvě namletého pepře
  • 300ml avokádového oleje
  • nasušené kousky kůry z grepu
  • větvičky levandule

Postup

Do skleněné láhve, ideálně velké zavařovačky, nalejte půl litru slivovice a přisypte 100g rozmarýnu, 100g hřebíčku a 50g čerstvě namletého pepře. Lahev uzavřete a nechte odpočívat 10 dní, poté lahvičku nechte ještě pár dní pootevřenou. Do druhé sklenice nalijte 300ml avokádového oleje společně s nasušenými kousky kůry z grepu a větvičky levandule. Nasyťte olej tak, aby pod hladinou nebyl volný prostor. Odložte obě lahvičky cca na 14 dní a mezitím si kupte emulgátor. Seženete ho kdekoliv na internetu.

Po uplynulé době přeceďte slivovici přes jemné sítko, či textilii do hrnce, a mírně povařte asi 10 minut. Přidejte emulgátor a nechte trošku vychladnout. Do druhého hrnce zopakujte postup s olejovou částí a emulgátorem, ale olej pouze ohřejte, nesmí vařit. Vlažnou slivovici pak pomalu nalejte to oleje a intenzivně míchejte. Emulgátor obě složky propojí a máte repelent. Přechovávejte ho ve sklenici v lednici a dle potřeby ho přelévejte do malé lahvičky s pumpičkou. Aplikujte alespoň každé dvě hodiny, aby byl výsledek zaručen. Klíšťatům vonět nebudete. Bohužel však nebudete vonět ani sami sobě, což je značná nevýhoda.“

Bioložka repelent stále vylepšuje, pokouší se i zjemnit jeho pronikavé aroma, zatím ale neúspěšně. „Když místo slivovice použiji potravinářský líh, radikálně tím snížím účinek preparátu,“ dodává posmutněle. Nyní se chce pokusit o tuhou variantu repelentu, která by se aplikovala podobně jako deodorant. Domnívá se, že by mohla na kůži vytvořit bariéru, která by byla pro klíšťata nepřekročitelná. Na závěr ještě doporučuje alergikům přípravek nejdříve vyzkoušet na malé ploše.  „Já mám kůži plechovou,“ dodává úsměvně, přičemž radí, aby citlivější lidé směs raději aplikovali na oblečení.

Autorský článek, rozhovor s bioložkou z FN Brno, Naďou Klusáčkovou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47