Pokud potřebujete zlepšit trávení, pleť a ještě trochu zhubnout, vyzkoušejte stravu bez mléčných výrobků
Nemusíte se bát, že pokud vynecháte mléčné výrobky, přijdete o důležitý vápník a bílkoviny. Dnes existuje řada proteinových doplňků, jejichž prostřednictvím můžete tyto důležité složky i nadále přijímat. Možná už patříte mezi ty, kdo mají nesnášenlivost laktózy, tedy přirozeného cukru, který se v mléce nachází. A určitě nejste sami. Náhražky mléka nebo produkty bez laktózy používá stále více lidí. A to není všechno. Strava bez mléčných výrobků má spoustu dalších benefitů.
Výhody stravy bez mléčných výrobků
Odborník na výživu Alex Parren řekl pro Live Science, že "mléčné výrobky obsahují přirozeně se vyskytující cukr zvaný laktóza, který ke svému rozkladu potřebuje specifický enzym zvaný laktáza. Lidé mají různé hladiny tohoto enzymu a lidé, kteří nesnáší laktózu ho neprodukují dostatek, aby laktózu rozložili a strávili, což způsobuje nadýmání, nevolnost a zažívací potíže."
Pak jsou tu problémy s akné. Kravské mléko a mléčné výrobky obsahují kasein a syrovátku, což jsou proteiny, které zvyšují hladinu hormonu inzulínu podobného růstovému faktoru-1, který je spojován se zvýšenou produkcí kožního mazu, způsobujícího akné. "Funkcí syrovátky a kaseinu v mléce je stimulovat růst u mláďat. Když lidé konzumují mléčné výrobky, může tato stimulace hormonů souviset s výskytem akné,“ vysvětluje Parren.
Další možností u akné je, že dojnice jsou léčeny umělými hormony, které ovlivňují jejich produkci mléka. Studie The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology odhalila, že to může mít vliv na lidské hormony, a to může vyvolat akné.
A jak je to s hubnutím? Lidé, kteří konzumují živočišnou stravu, která je bohatá na mléčné výrobky, mohou dokonce přibývat na váze. "Vzhledem k vysokému obsahu tuku jsou mléčné výrobky relativně kalorické ve srovnání s jinými potravinami a nápoji," říká Parren. „Pokud chcete zhubnout, vyřazení mléčných výrobků ze svého jídelníčku vám může pomoci, protože mají vysoký obsah tuku, ale nemusí vás nutně nasytit, takže je pravděpodobné, že si k nim ještě něco dáte a nakonec se přejíte. Když se snažíte zhubnout, je nejlepší zasytit se potravinami bohatými na živiny, které jsou méně kalorické, tedy především zeleninou.“
Navíc je velká část tuku v mléce a mléčných potravinách nasycená, tedy nezdravá, takže pokud toho sníte příliš mnoho, riskujete zvýšení hladiny cholesterolu, což může způsobit riziko srdečního infarktu nebo mrtvice.
Co to tedy všechno znamená? Laktóza, jinak mléčný cukr, vám může způsobovat nevolnosti a bolesti břicha. Díky cukrům v mléčných výrobcích můžete přibývat na váze. To samé platí pro nezdravé tuky, které mléčné výrobky obsahují. A v neposlední řadě jsou tu proteiny, které mohou způsobovat akné. A to je už dost důvodů pro změnu jídelníčku.
Zdroj: Live Science, Very Well Fit