Nepropásněte období mladých smrkových výhonků. Podporují imunitu, léčí kašel a uděláte z nich lahodný džem

 Zdraví 
15. dubna 2022 08:34 / Zuzana Procházková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Mladé smrkové výhonky mají nespočet zdravotních benefitů Depositphotos
Blahodárné účinky smrkových výhonků na lidský organismus jsou známé již po celá staletí. Mladé výhonky jsou doslova nabité vitaminem C, ulevují od kašle i nachlazení a pomůžou při bolestech kloubů. To však není zdaleka vše. Využijete je také v kuchyni, a to na výrobu lahodných džemů či jako koření.

Jehličnany jsou rozhodně jedním z pokladů přírody. Jejich léčivé účinky byly objeveny už v dávné minulosti, kdy se staly součástí takzvaného lidového léčitelství. Pryskyřice rozmíchaná na pastu s dalšími bylinami, které mají protizánětlivý účinek, se přikládala na zanícené rány a podporovala hojení. Při nachlazení a úporné rýmě bylo jako lék doporučováno vykuřování dřevem jehličnanů. Kromě toho se jehličnany ve formě sirupů či macerátů využívaly k léčbě zažívacích problémů, kašle či bolestech kloubů. 

Léčivá silice mladých smrkových výhonků 

Pro léčení je stěžejní silice, kterou smrkové výhonky obsahují. Tato silice má silně protizánětlivé a dezinfekční účinky. Díky tomu potlačuje záněty horních cest dýchacích, tlumí kašel, je schopna zmírnit revma nebo svalové bolesti. Vzhledem k tomu, že silice obsahuje také velmi vysoké množství vitaminu C i dalších antioxidantů, může sloužit k posílení imunity a je vhodná jako skvělý přírodní doplněk při jarní očistě. O dalších léčivých účincích smrkových výhonků pojednává nedávná zahraniční studie

Kdy a jak sbírat mladé smrkové výhonky

Sběr mladých smrkových výhonků má pochopitelně několik pravidel. Důležité je z každé větvičky obrat jen pár výhonků, aby smrk mohl dál růst. Sklízejte ze spodní části stromu, kam až dosáhnete. Z celkového množství výhonků ve spodní třetině stromu však určitě nesklízejte více než jednu čtvrtinu.

Výhonky můžete nasbírat od jara zhruba do půlky května. Správná chvíle na sběr se však liší podle množství slunečního svitu a jarních teplot. Sbírejte vždy jen mladé výhonky, které jsou krásně zelené a mají ještě jemné jehličky, výhonky by neměly být delší než cca 5 cm. Pro sběr si ideálně zvolte slunečný den a sbírejte jen na místech, kde si můžete být jisti, že stromy nejsou chemicky ošetřeny. Vyhněte se také stromům podél silnic.

Jak vyrobit sirup ze smrkových výhonku

Nejspíš nejčastějším využitím smrčkových výhonků je výroba sirupu, který se užívá při kašli či jako podpora imunity. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Potřebovat budete omyté a osušené mladé výhonky, cukr (bílý nebo třtinový) a citron.

Postup je následující. Na dno zavařovací sklenice nasypte trochu cukru. Na to naskládejte první vrstvu výhonků a zasypte zhruba stejně vysokou vrstvou cukru. Na něj položte dvě kolečka citrónů. Takto postupujte, až je sklenice plná. Sklenici dobře zašroubujte a nechte louhovat alespoň 3 týdny. 

Jak vyrobit marmeládu či džem

Marmeláda ze smrkových výhonků má výraznou lehce natrpklou chuť. Můžete ji použít jako koření, dip nebo dochucovadlo šlehačkových či máslových krémů. Skvěle si padne také s výběrovými sýry.

Na tuto marmeládu budete potřebovat cca kilo smrkových výhonků, 400 gramů cukru, želírovací prostředek 3:1 a 200 ml citrónové šťávy. Postupujte následovně. Odeberte větší hrst výhonků na později. Ostatní výhonky dejte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a povařte cca 3 minuty. Poté nechte louhovat asi 5 minut. Vodu slijte a smrčky nechte v hrnci vychladnout. Následně výhonky rozmixujte, a poté přidejte i ty zbývající, co jste si nechali bokem. Přidejte želírovací prostředek a postupujte podle jeho návodu. 

Koupel ze smrkových výhonků

Kromě sirupu a marmelády se smrkové výhonky přidávají do koupele, kdy pomáhají na bolest kloubů a působí protizánětlivě. Navíc uvolňují svaly. Nebojte se ze smrkových výhonků udělat také čaj. Zde však použijte skutečně ty nejmenší smrkové výhonky. 

Zdroj: National Library of Medicine, healthbenefitstimes.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod