Kofeinová bolest hlavy je realita. Možná na ni trpíte, aniž byste o tom věděli

 Zdraví 
17. února 2022 13:38 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Problémy s kofeinem mohou způsobit nepříjemné bolesti hlavy Depositphotos
Skoro všichni jsme milovníky kávy. Někomu se ale stává, že ho po vypití kávy začne bolet hlava, nebo naopak se bolest hlavy dostaví hned ráno, ještě než si stihnete ranní kafe uvařit.

Říká se tomu kofeinová bolest hlavy a trápí jak ty, co milují pití kávy, tak ty, kdo jsou citliví na kofein. Ale jak poznáte, že se tento problém týká i vás?

Co je kofeinová bolest hlavy

Abyste mohli identifikovat, že máte problém s kofeinem, je nutné vědět, o co vlastně jde. Bolesti hlavy jsou v tomto případě způsobeny změnami průtoku krve do mozku. A kofein samozřejmě ovlivňuje krevní oběh. Kofein je stimulant, který nakopne vaše tělo do vysokých otáček a s vyprcháním kofeinu se tělo začne znovu uvolňovat. A tato relaxace otevře krevní cévy a pošle náhlý průtok krve do nic netušícího a nepřipraveného mozku. Výsledkem je právě bolest hlavy jako vnější projev toho, jak se váš systém snaží znovu přizpůsobit nepřítomnosti kofeinu. 

A pak je tu také fakt, že i kofeinem se lze předávkovat. Pokud tedy denně vypijete víc, než vaše tělo unese, stává se pro vás kofein vlastně toxickou látkou. Jinými slovy, kávou se lze předávkovat. Navíc káva je diuretická, takže vlastně dehydruje organismus. Oba tyto faktory samozřejmě vedou k bolestem hlavy.

A aby toho nebylo málo, hlava vás může bolet i při nedostatku kofeinu. Pokud totiž kávu pijete pravidelně, pak si na to vaše tělo zvykne. A bude si zvykat i na stále se zvyšující dávky, takže je důležité mít pití kávy pod kontrolou. Nicméně jakmile tělo, zvyklé už na své dávky kofeinu, najednou nemá ke kávě přístup, může z toho rozbolet hlava. A v neposlední řadě je potřeba i zmínit fakt, že existují lidé, kteří jsou na kofein citliví, tudíž by měli konzumovat jen kávu bez kofeinu.

Co s tím

Žádná zázračná pilulka neexistuje. Důležité je především při pití kávy udržovat správnou hydrataci, což znamená před a po kávě vypít velké množství vody. Nutné je také svoji zálibu v kávě držet na uzdě, tedy pít jen přiměřené množství kávy, tři šálky denně by měly být maximum. Pokud pijete více, rozhodně byste měli postupně svůj denní příjem kofeinu snižovat. A to platí i v případě, že vás bolí hlava, když si zrovna nestihnete kávu dát včas.

Zdroj: Byrdie, Healthline.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47