Hubnutí po čtyřicítce. Dejte si pozor na nízký příjem kalorií a další chyby, kvůli kterým ženy často přibírají

 Zdraví 
21. ledna 2022 15:16 / Natálie Nová
  1
📷
2 fotografie v galerii
Ženy dělají ve stravování mnoho chyb Depositphotos
Metabolismus se nám bohužel začne pomalu ale jistě zpomalovat, jakmile překročíme třicítku. Po čtyřicítce je to ale ještě horší a mnoho žen ve snaze zhubnout mění svůj jídelníček a věnuje se cvičení. Pro svou postavu se mnohdy snaží udělat maximum a ručička váhy stále letí nahoru. Ženy totiž často dělají zásadní chyby, které vedou k pravému opaku.

S přibývajícím věkem většina žen tloustne. Dá se říct, že je to vcelku normální. Místo vysněné postavy letí kila nahoru a žádná z nich neví proč. Takže co je špatně?

Pozor na nízký příjem kalorií a alkohol

Jak to spolu souvisí? Jednoduše. Jakmile začneme po čtyřicítce přibírat, snažíme se doslova osekat kalorický příjem na minimum. Ale je to kontraproduktivní. Jednak tělo reaguje na nízký počet přijímaných kalorií tím, že raději doslova syslí energii pro případ, že příště dostane zase málo, a navíc po čtyřicítce pijeme více alkoholu. A v něm je opravdu hodně cukru. A z toho plyne, že drasticky osekávat kalorie nemá smysl, a to nejen z toho důvodu, že je stejně nakonec vypijeme.

Takže hledání skrytých cukrů v potravinách (jsou všude) je klíčové, spolu se snížením konzumace alkoholu.

Těžká jídla pozdě v noci

Brambory, těstoviny nebo chleba k večeři nebo ještě později, to je po čtyřicítce opravdu velký luxus. Sacharidy jsou sice naším primárním zdrojem energie, ale je třeba je přijímat přes den, takže k snídani a během oběda. Pokud je budete jíst pozdě v noci, energie se nevyčerpá a je pak pravděpodobnější, že se uloží jako tuk.

Málo bílkovin 

Studie prokázaly jednu smutnou věc. Hormon leptin, který mozku signalizuje, že jste najedení, s věkem žen klesá. Proto mnoho žen po čtyřicítce zažívá častější pocity hladu, a to znamená jediné. Více jedí, přijmou více kalorií, než spotřebují, takže vytvoří přebytek kalorií a tuk se začne ukládat především v oblasti břicha. Zkuste ale jíst více kvalitních bílkovin, tedy krůtí maso, bílé ryby, ořechy a semínka. Bílkoviny totiž spouštějí leptin a navíc neobsahují tolik kalorií.

Kardio do zblbnutí

To je jedna z největších chyb žen po čtyřicítce, které dost možná několikrát týdně doslova dřou ve fitness. Kardio totiž nepomůže zpevnit a zformovat postavu. Ideální tedy je kombinace kardia a cvičení se závažím. Tím vyběháte nějaké kalorie a navíc si vybudujete svalovou hmotu, zpevníte tělo a co víc, svaly jsou metabolicky aktivnější než tuky. Takže čím více svalů máte, tím více energie spálíte i v klidovém režimu.

Rada na závěr

Životní styl změňte s rozmyslem. Protože když se změnou jídelníčku i cvičení nebudete vnitřně v souladu, pak to budete především vy samy, kdo bude svoje úsilí o pěknou postavu po čtyřicítce sabotovat. Takže minimálně ze začátku musíte být důsledné, dokud si na nový životní styl a fakt, že mnohé věci nyní musíte dělat jinak, zvyknete a začnete je brát automaticky. Dále čtěte: Pokud pijete hodně kávy, váš mozek za to později draze zaplatí.

Zdroj: eatthis.com, Red, webmd.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve