Pití zelené vody je jedním z nejnovějších trendů zdravého životního stylu. Dokáže mnoho věcí
Pokud jde o jídlo, zelená je přirozeným znakem zdraví, čerstvosti a chuti. Vzpomeňte si na špenát, chřest, avokádo, kiwi, kapustu, zelený čaj, limetky, bazalku a mnoho dalších věcí. Abychom získali optimální výživu, často se nám říká, abychom jedli více těchto zelených potravin. V přírodě se zelená objevuje kvůli fytochemikálii zvané chlorofyl. Ten je vlastně zodpovědný za barvu listové zeleniny, pokojových rostlin či trávy na vaší zahradě. Chlorofyl absorbuje sluneční záření a přeměňuje ho na energii pro rostliny. A jak chlorofyl prospívá lidem?
Co umí chlorofyl
Doktor DJ Blatner říká, že "výzkum, který je k dispozici, naznačuje, že zdravotní přínosy chlorofylu zahrnují antioxidační aktivitu, ochranu proti rakovině, podporu zdraví střev a protizánětlivé účinky."
Existují tři způsoby, jak můžeme získat chlorofyl, říká Blatner. Prvním je konzumace přirozenějších zelených potravin včetně zeleniny, ovoce, matcha a bylinek. Druhá je prostřednictvím doplňků, které přicházejí jako místní léčba, stejně jako prášky, pilulky a tekutý chlorofyl. A třetí cesta je přes celé potravinové zelené prášky nebo řasy, ať už v potravinách. jako jsou nori, mořské řasy nebo chaluhy nebo v doplňcích stravy v podobě spiruliny a chlorelly.
Při nákupu doplňků stravy s chlorofylem se nejčastěji setkáte s chlorofylinem. Ten je upravenou verzí chlorofylu, která je při výrobě doplňků stabilnější. Chlorofylin je rozpustný ve vodě, díky čemuž může být lépe vstřebatelný než chlorofyl, který je rozpustný v tucích. Přesto se raději poohlédněte po tzv. zelených pilulkách nebo doplňcích z řas. Mají totiž na rozdíl od produktů s chlorofylinem ještě další živiny.
Chlorofyl toho opravdu hodně umí. Například při aplikaci jako topická mast byla zelená živina spojena se snížením akné, lepším hojením ran a menším poškozením sluncem. Studie na lidech ukázala, že 300 miligramů chlorofylinu v podobě denní pilulky nebo kapek do vody vykazovalo protektivní účinky proti rakovině pro osoby s vysokým rizikem rakoviny jater nebo osoby vystavené vysokému množství toxinů z životního prostředí. A studie na zvířatech propojily celé potraviny a tekutý chlorofyl a chlorofylin s vysokým antioxidačním a protizánětlivým účinkem, stejně jako zlepšením zdraví střev a zdraví jater. Příjem doplňkové formy chlorofylinu byste ale měli udržovat v rozmezí 100 až 300 miligramů denně. Vyšší dávky mohou vést ke střevním potížím nebo průjmu.