Pokud máte často červené tváře, může to mít patogenní příčinu

 Zdraví 
09. prosince 2021 12:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jednou z nejčastějších příčin růžových tváří je růžovka Shutterstock
Červené tváře máme obzvlášť v zimě občas každá. A pak jsou tu ženy, které si dají hodně práce s líčením, aby jejich tváře vynikly. Ale pokud máte zarudlé tváře skutečně často, může to mít patogenní příčinu.

Příčin červených tváří může být dokonce hned několik. Naštěstí se vším se v dnešní době dá něco dělat, je ale nejprve nutné znát pravý důvod vašich červených tváří.

Rosacea neboli růžovka

Jednou z nejčastějších příčin růžových tváří je růžovka, což je podle dermatoložka Dendy Engelmana autoimunitní reakce. "Všichni máme mikroorganismy žijící na naší kůži a pomáhají udržovat naši kožní bariéru zdravou tím, že bojují s potenciálně škodlivými bakteriemi. Imunitní systémy některých lidí však tyto mikroorganismy považují za potenciální hrozby a bojují s nimi, což vede k růžovce."

Rosacea se může projevit různými příznaky včetně zarudlých tváří nebo zarudnutí na obličeji a dalších oblastech kůže. Vyžaduje však lékařské ošetření, respektive k dispozici jsou krémy na lékařský předpis. Pro mírnější případy, které nevyžadují léčbu na předpis, jsou k mání také kapky nebo séra.

Kromě toho lze růžovku zvládnout tím, že se vyvarujete spouštěčů. Mezi běžné spouštěče patří emoční stres, alkohol, kořeněná jídla, vystavení slunci, horké nebo chladné počasí a horké nápoje. Některé produkty péče o pleť, zejména ty obsahující alkohol, mohou také vyvolat růžovku.

Akné

Akné je často spojeno se zarudnutím. "Při léčbě zarudnutí způsobeného akné je třeba se zaměřit na snížení zánětu. K dispozici jsou volně prodejné lokální léky, které pomáhají minimalizovat zarudnutí způsobené akné a pomáhají při hojení skvrn,"  říká Engelman. 

Kyselina salicylová, benzoylperoxid a chemické exfolianty jsou složky, které pomáhají zvyšovat buněčnou výměnu a vysoušet akné, což vede k jasnější pleti. Pokud je akné těžké a trvalé, je však lepší navštívit dermatologa, který může doporučit léčbu na předpis.

Alergie na jídlo nebo pití

Není žádným tajemstvím, že to, co jíme, může mít vliv na naše tělo, protože to zpracovává určité potraviny a během procesu dochází k chemickým reakcím. "Kořeněná jídla, pálivé omáčky, papriky, nebo koření mohou způsobit dilataci cév v obličeji, což má za následek dočasné zrudnutí," vysvětluje Engelman. Citlivost na jídlo může také vyvolat zrudnutí. "U některých citlivých lidí jsou dalším viníkem postprandiálního návalu mléčné výrobky, čokoláda a citrusové plody. Pokud se to děje opakovaně nebo je to provázeno dalšími příznaky, zejména svěděním nebo sevřením v krku, je návštěva alergologa nutná." 

Navíc se u některých lidí objeví zčervenání obličeje poté, co se napijí alkoholu. Pro rychlý metabolismus alkoholu je nutný enzym zvaný aldehyddehydrogenáza. U lidí s nedostatkem aldehyddehydrogenázy je alkohol metabolizován pomaleji, což umožňuje hromadění acetaldehydu a ten způsobuje dilataci krevních cév v obličeji a může i za nevolnost, závratě a bolesti hlavy.

Autoimunitní poruchy

Základní příčinou zčervenání obličeje může být několik autoimunitních poruch, i když je samozřejmě zapotřebí vyšetření lékařem. Autoimunitní porucha lupus například má za následek tmavou, nafialovělou vyrážku ve tvaru motýla na tvářích. I když se intenzita může den ode dne lišit, na rozdíl od tradičního zrudnutí lze tento problém pouze trochu korigovat. Také některé endokrinní poruchy mohou vyvolat zčervenání obličeje včetně feochromocytomu, což je vzácný nádor nadledvin, který způsobuje extrémní hypertenzi spolu se zrudnutím obličeje, bolestmi hlavy, bušením srdce, průjmem a pocením. Dále Cushingův syndrom způsobuje, že tělo produkuje vysoké hladiny hormonu kortizolu. Kromě zčervenání obličeje patří mezi příznaky náhlý nástup cukrovky, přibývání na váze v horní části těla a bušení srdce. Dále čtěte: Skutečně káva, zelený čaj a chilli zrychlují metabolismus, nebo je to jen mýtus?

Zdroj: Byrdie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47