Skořápky z ořechů nevyhazujte. Pomohou proti kašli i s doplněním jódu

 Zdraví 
04. prosince 2021 10:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Od této chvíle už nevyhodíte žádnou ořechovou skořápku Pixabay
Že skořápky z ořechů nejsou jedlé? Omyl. Dá se z nich připravit skvělý a lahodný čaj, který je doslova nadopovaný vitaminy.

Vlašáky jsou základní surovinou během vánočního pečení. Zkuste si letos sehnat ořechy neloupané. Sice vám to dá trochu více práce, ale na druhou stranu získáte další cennou surovinu. A to skořápky. S jejich pomocí můžete vyléčit celou řadu nejenom podzimních neduhů.

Na kašel i dezinfekci

Pokud trpíte nedostatkem jódu, jsou pro vás ořechové skořápky tou pravou surovinou. Pravidelným pitím čaje ze škořápek si můžete hodnoty jódu v těle vrátit do normálu. Ale to není zdaleka vše, co skořápky umí. Silnější výluh dokáže zmírnit i silný vlhký kašel. Vzhledem k tomu, že má čaj ze skořápek silně protizánětlivý a antibakteriální účinky, můžete si s ním dezinfikovat ústní dutinu a zbavit se tak i zubního plaku. 

Jak na něj 

Jak tedy tento úžasný nápoj připravit? Nejprve si nalouskejte ořechy. Způsobů je hned několik. Pár těch nejjednodušších jsme psali zde. Jádra ořechů uchovejte nebo snězte. Dostanete tak do sebe spoustu vitaminů skupiny B1, B2 a B6, E, manganu, mědi, fosforu, kyseliny listové a cenných prospěšných olejů. Vezměte zhruba 10 skořápek, vložte je do vody a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte zhruba 10 minut, pro silnější výluh nechejte  klidně až 30 minut. Poté můžete čaj nechat ještě chvíli stát a poté sceďte přes sítko. Jeho dochucení už závisí jenom na vás. Použít můžete med i citron. 

Proti zubnímu plaku

Výluh ze skořápek můžete také použít jako poslední fázi při čištění zubů. Díky tomu se zbavíte zubního plaku. Asi 5 skořápek povařte 20 minut ve vodě. Tímto výluhem si pak pravidelně čistěte zuby. 

Tip pro krásu

Trápí vás unavená zašedlá pleť nebo ucpané póry? Udělejte si ořechový peeling. Nadrťte trochu skořápek a smíchejte je s trochou oleje. Vzniklou směs vmasírujte krouživými pohyby do obličeje, vyhněte se místu kolem očí. Nechejte jej 15 minut působit a pak smyjte. Pleť bude čistá a vláčná.

Zdroj: cajovy.blog, svetkreativity.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47