Největší bludy odpůrců očkování proti covidu

 Zdraví 
05. prosince 2021 08:04 / Bronislava Silná
  49
📷
3 fotografie v galerii
Očkování proti covidu budí zbytečné vášně Pixabay
Nemocnice se plní pacienty ve vážném stavu a odpírači očkování stále nemění své postoje. Ukážeme, jakým nesmyslům věří.

Před padesáti lety byli lidé šťastní, že existují různá očkování, protože si dobře uvědomovali, kolika závažných chorob se lidstvo zbavilo. Dnes je bohužel k dispozici internet se sociálními sítěmi a s tím možnost šířit jakékoliv nesmysly.

Na očkování umírá spousta lidí

V současnosti převládá u mnohých odpíračů očkování pocit, že na očkování se umírá jako na běžícím pásu. Argumentuje se zaručenými historkami, kolika lidem už očkování ublížilo. U citlivějších jedinců toto líčení doprovázejí i slzy. Je dobré se lidí s tímto názorem zeptat, zda někoho takového znají osobně. Jestli se s danou osobou setkali. V případě, že mluví o nějakém dlouhodobém postižení po očkování, zda byli s danou osobou před očkováním i po něm. Kolikrát, a v jakém časovém odstupu. Obvykle se dozvíte, že oni sami takového člověka neviděli, ale vyprávěl jim o něm dobrý známý. Bohužel zde funguje jakési přivlastnění si cizích příběhů, takže zvláště lidé nižší inteligence pak nejsou schopni získat nadhled a uvědomit si, že jejich přesvědčení se nezakládá na jejich osobní zkušenosti, ale jen na vyprávění druhých.

Realita

Zhruba před půl rokem se v Česku prošetřovalo 39 úmrtí, která mohla mít souvislost s podáním vakcíny. Zdaleka ne ve všech případech jde ale o souvislost přímou. Někdy je nějak nemocnému člověku podána vakcína a dotyčný následně zemře na nemoc, kterou měl již původně. Řada těchto případů byla také v souvislosti s tvorbou krevních sraženin, což souviselo s vakcínou AstraZeneca, od které se díky tomu dost ustoupilo a většina lidí má Pfizer či Modernu. Smutnou realitou je, že zatímco se prošetřují desítky případů s podezřením na komplikace po podání vakcíny, je tu 32 tisíc mrtvých na covid. Zatímco jen málokdo může odpovědně říct, že zná někoho, komu by vakcína ublížila, prakticky každý znal někoho, kdo na covid zemřel.

Očkování je jen zdrojem peněz pro firmy

Mnoho lidí věří, že očkování je jen zdrojem peněz pro farmaceutické firmy. Z tohoto uvažování se nějak vytrácí fakt, že v okamžiku, kdy se neočkovaný jedinec dostane do nemocnice, podávají se mu léky mnohonásobně dražší, než kolik stojí očkování. Vedle toho stojí zdravotnictví obrovské prostředky napojení na specializované dýchací přístroje a další zařízení. Vyčítat proto firmám směšné ceny za jednotlivé dávky není vůbec na místě. Vakcína podle druhu stojí od 47 do 390 Kč. I ne příliš hloubavému jedinci musí dojít, že je to mnohem levnější než jakákoli léčba na ARO či JIP.

I očkovaní se mohou nakazit

Je pravdou, že se i očkovaný člověk může nakazit. Proto se také stanovuje účinnost vakcín, proto se zkoumá, jak dlouho ochrana po očkování vydrží. U koronavirů je náročnější vybudit nějakou příliš dlouhodobou odpověď imunitního systému. Proto zní poslední doporučení na podávání posilujících dávek již po pěti měsících od dokončené vakcinace. Proto se stanovilo, že očkovaný bude mít různé výhody po dobu maximálně devět měsíců od očkování. To ale neznamená, že by průběh onemocnění u očkovaných musel být stejně fatální jako u neočkovaných. Očkovaný člověk má obvykle průběh mírnější než člověk bez očkování. Tím pádem vypouští do svého okolí také podstatně méně viru a představuje proto menší riziko pro své okolí. Dá se očekávat, že do budoucna bude vhodné každoroční přeočkování. U jedinců starších či se sníženou imunitou i dvakrát ročně.

Očkování proti virům neexistuje

Někteří samozvaní odborníci také tvrdí, že očkování na koronavirus je nesmysl, protože očkovat proti virům nelze. Nějak zapomínají, že existuje očkování proti hepatitidě typu A i B, že velmi účinné je očkování proti klíšťové encefalitidě i různé další.

Pár naprostých šíleností

Mezi extrémy, které ale také některé skupiny obyvatelstva zaměstnávají, pak patří tvrzení, že vakcinace slouží k úpravě vaší DNA či ke vpravení čipů do vašeho těla, aby vás pak mohl někdo na dálku řídit. Smutné je, že určité extrémní náboženské skupiny, které najdete například mezi adventisty či baptisty, odmítají očkování proti covidu s argumentem, že si takové jednání Bůh nepřeje. Raději se zajímejte, jak se chránit proti covidu. Zajímavou možností může být i test hladiny protilátek, o čemž jsme psali zde.

Zdroj: Wikipedia, Covid-19.

Témata: covid, očkování, bludy
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47