Pokud při léčení nachlazení děláme chyby, můžeme si tuto nepříjemnost o dost prodloužit

 Zdraví 
12. prosince 2021 07:35 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nachlazení si můžeme špatným chováním zhoršit nebo prodloužit Pixabay
Vyhnout se v zimě nachlazení je prakticky nemožné. Obvykle nachlazení trvá tři až pět dní, ale pokud děláme chyby, můžete si tuto nepříjemnost o dost prodloužit.

Nachlazení totiž může trvat pěkně dlouho, pokud máme špatné životní návyky a chování včetně těch, o kterých byste si jinak mohli myslet, že jsou zdravá. A tak odborníci dali dohromady několik základních rad, respektive několik věcí, které by vám mohly zhoršit nebo prodloužit nachlazení. 

Cvičení pomáhá

Cvičení je darem z nebes, když jste nemocní, přinejmenším vám zvedne náladu. Pokud máte rýmu nebo mírnou nosní kongesci, můžete cvičit, ale nesmíte to zase přehánět. "Udržujte intenzitu cvičení mírnou až střední," říká lékařka TIna Tan. Pokud však máte horečku, kašel, ucpaný hrudník nebo žaludeční nevolnost, odložte veškeré cvičení, dokud tyto příznaky nevymizí. 

Nachlazení neignorujte

Nad hmotou zvítězit nelze, takže pokud nachlazení budete ignorovat, může se snadno stát, že přetížíte svůj organismus a navíc nakazíte své okolí. Takže to chce hodně odpočinku. A pokud máte vysokou horečku, zvracení, žaludeční nevolnost nebo silný kašel nebo ucpaný nos s výraznou rýmou, zůstaňte rozhodně doma. 

Spánek je potřebný

Když jste nemocní, spánek je opravdu důležitý. Problém ale je, že příznaky nachlazení, jako je například kašel, vám mohou bránit v dostatečném spánku, a proto doktorka Tan doporučuje používat volně prodejné léky, jako jsou antihistaminika, abyste lépe spali. A mějte na paměti, že "spánek může být pro prevenci nachlazení důležitější než léčba,“ dodává Tan. V jedné klinické studii měli jedinci, kteří spali méně než pět hodin, téměř třikrát vyšší pravděpodobnost vzniku nachlazení než ti, kteří spali přes sedm hodin za noc. 

Alkohol škodí

Zapomeňte na mýtus, že alkohol zabíjí všechny choroboplodné zárodky, a proto je v pořádku si ho dopřát. Když jste nachlazení vyhněte se alkoholu. "Alkohol přímo potlačuje váš imunitní systém a má sklon dehydratovat, čímž zatěžuje váš imunitní systém a prodlužuje vaši nemoc,“ říká Tan.

S nosními kapkami to nepřehánějte

Dekongestanty, tedy nosní kapky k odstranění zduření nosní sliznice, mohou sice pomoci, abyste se cítili lépe, dokonce vám pomohou lépe spát, což může zkrátit průběh vašeho nachlazení. Používání nosního dekongestantu po dobu delší než jeden nebo dva dny však může způsobit potíže nebo dokonce zhoršení nemoci.

Hodně pijte

Hydratace se stává při nachlazení opravdu důležitou a je vhodné pít něco řídkého a čistého. Polévky na bázi vody, čaje a vývaru dělají zázraky a věda je podporuje. Pomáhají totiž ředit sekrety, které vaše tělo přirozeně vytváří během nachlazení, a když jsou tyto sekrety a hlen řidší, snáze se vylučují, takže se budete cítit lépe. Na druhou stranu tekutiny, které nejsou čiré, například mléčné nápoje, budou mít za následek hustší sekrety, takže se jim vyhněte. Nejideálnější variantou je pití teplých nápojů, protože pára a teplo pomohou vyčistit hlen, což povede k větší otevřenosti nosních cest. 

Zdroj: Real Simple.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve