Nálev od okurek je superpotravina za pár korun. Je nabitý antioxidanty a tělu nesmírně prospívá

 Zdraví 
13. prosince 2021 09:52 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nálev z okurek je nabitý antioxidanty Pixabay
Vyléváte lák od kyselých okurek? Děláte obrovskou chybu. Jde totiž o skvělou superpotravinu, která doslova stojí jen pár korun. Čím tělu prospívá, se dozvíte v následujícím textu.

Voda, ocet, koření, trocha cukru. Takové je složení láku, do něhož se nakládají okurky. A i když má každá rodina na lák trochu jiný recept, jedno mají všechny společné - jedná se o zdraví prospěšnou látku. 

Uleví trávení

Možná, že někdo u vás z rodiny se po vydatném obědě rád napije kyselé vody z okurek. A dobře ví, proč tak činí. Okurkový lák totiž pomáhá při trávení. Ocet dokáže uklidnit zažívací potíže, navíc tlumí pálení žáhy. A pokud je v něm kopr, což by správně měl být, uleví tím při plynatosti a průjmech. Hořčičné semínko zase pomáhá zrychlit  střevní peristaltiku a podporuje produkci žaludečních šťáv.

Dech bez zápachu

Ocet je skvělý v případě, že vás trápí zápach z úst. Pomáhá totiž zahubit bakterie, které ulpívají na jazyku a jsou za pach zodpovědné. Neznamená to však, že byste měli vypít hned celou sklenici, protože za to vám vaše zuby rozhodně nepoděkují. Ocet je totiž určitý druh kyseliny, který vaši sklovinu postupně naleptává, proto to nepřehánějte.

Bohatý na sodík a draslík

Okurkový lák obsahuje ještě dva důležité minerály - sodík a draslík, které jsou důležité pro udržení rovnováhy tekutin v těle. Takže je ideální v případě, že máte po náročném tréninku, nebo i po večírku. A pozor, efekt je dokonce rychlejší než v případě obyčejné vody. 

Sníží krevní tlak 

Kyselina octová je doslova balzám pro váš kardiovaskulární systém. Umí snížit tlak a působí protizánětlivě. Udržuje také vyrovnanou hladinu cukru v krvi, pomáhá tak chránit před diabetem, ale i záchvaty vlčího hladu. Takže pokud jste si doposud kupovali jablečný ocet kvůli hubnutí, sáhněte po láku z okurek. Má stejný efekt.

Nabitý antioxidanty

Pokud milujete superpotraviny a doslova po nich prahnete v obchodech, pak se raději podívejte, zda nemáte ve spíži nakládané okurky. I ty jsou doslova nabité antioxidanty. A to jak plody samotné, tak i lák. Obsahuje i polyfenoly nezbytné v boji proti nádorům a flavonoidy posilující srdce i imunitní systém. Takže si v klidu sedněte k televizi a dopřejte si pár křupavých okurek a nezapomeňte se napít i nálevu. Tak na zdraví!

Zdroj: medicalnewstoday.com, zeny.iprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47