Opravdu silná rýma může dát člověku zabrat. Jak postupovat, abyste se jí zbavili co nejrychleji

 Zdraví 
01. ledna 2022 10:38 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obyčejná rýma umí být extrémně nepříjemná Pixabay
Rýma je sice běžný zdravotní problém, ale někdy je tak silná a úporná, že dá člověku pořádně zabrat. Jak postupovat, abyste se jí zbavili? Máme další informace.

Rýma vzniká z nejrůznějších příčin. Může jít o alergickou reakci, ale mnohem častější je rýma, kterou způsobil rhinovirus. Nejde sice o nic vážného, ale na druhou stranu dokáže navodit tak nepříjemné stavy, že potom člověk neví, co dělat.

Rhinovirus

Původce nachlazení, rýmy a všelijakých infekcí horních cest dýchacích je podle posledních výzkumů silnější než obávaný koronavirus v tom smyslu, že pokud máte infekci rhinovirem, koronavirus nemá u vás šanci. Mechanismus působení je ale podobný. Virus se dostane k buňce, pronikne do ní a přeprogramuje ji tak, že začne buňka produkovat další viry. Naštěstí to tak nejde do nekonečna. Imunitní systém zareaguje a virus postupně zneutralizuje a vypudí z těla. Přeprogramované buňky jsou ale už k nepotřebě, tělo se jich postupně zbaví a dle možností je nahradí novými. Tento proces trvá zhruba sedm dní. Bohužel se nedá očekávat, že bychom se vyléčili dříve. Ale to neznamená, že se nedá ulevit různým příznakům nemoci.

Soustředit se na projevy

Hlavní možností boje s rýmou a nachlazením je soustředit se na projevy a bojovat proti nim. Ucpaný nos mohou uvolnit kapky do nosu. Využít lze zejména ty na přírodní bázi. Mořská voda nebo Vincentka jsou šetrné prostředky, jak zlepšit stav sliznic. Pokud vás škrábe především v krku, můžete použít jitrocelový sirup nebo prostě čaj s medem a citronem. Při bolestech či teplotě pak přijde ke slovu některý z volně dostupných léků. Máte-li především zduřelou sliznici nosu a nemůžete nosem dýchat, je dobré po poradě s lékařem uvážit nasazení volně dostupných antihistaminik. Nebo vám může lékař předepsat i silnější prostředky.

Další doporučení

Snažte se udržovat v teple. Výhodné je sálavé teplo. Máte-li možnost si zatopit v kamnech a nahřívat se, určitě se budete cítit lépe. Horký čaj nebo svařené víno může pomoci. Ale pozor na kombinace alkoholu s léky na bolest. To je naprosto nevhodná kombinace. Výborná je inhalace, kdy si uvaříte vodu, vkápnete pár kapek éterických olejů a inhalujete páry. V nouzi ale stačí i jen obyčejná voda, nebo voda, kterou osolíte. Snažte se neprochladnout. Raději si vezměte o vrstvu víc a lehněte si do postele s dobrou knížkou nebo zajímavou hudbou.

Zdroj: Wikipedia, Lékárna.cz.

Témata: rýma, kašel, nachlazení
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008