Překvapivá síla cibule. Pomůže ochránit před srdečními chorobami i rakovinou, potvrzují studie

 Zdraví 
10. února 2022 14:01 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na světě existuje na 21 druhů cibule Pixabay
Bez cibule se neobejde skoro žádné jídlo a nutno říct, že je to dobře. I když jsou lidé, kteří cibuli neradi, měli by svůj postoj k cibuli přehodnotit. Je totiž strašně zdravá a dokáže zabránit i závažným chorobám.

Věděli jste, že na světě existuje 21 druhů cibule? Nechutná vám ta klasická? Tak prostě vyzkoušejte nějakou jinou, ale rozhodně se cibuli nevyhýbejte. Vaše tělo vám bude vděčné. Zde jsou některé z hlavních výhod, které cibule poskytuje.

Cibule pro zdravé srdce

Cibule opravdu pomáhá zlepšit zdraví srdce. Konzumace cibule má totiž pozitivní dopad na  kardiovaskulární systém. Výzkumníci zjistili, že polyfenol zvaný kvercetin, který se nachází v cibuli, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a hladinu triglyceridů. Tmavě zbarvená cibule, jako je červená cibule a cibule chartreuse, obsahuje nejvyšší množství kvercetinu. 

Cibule na imunitu

Cibule je plná antioxidantů bojujících proti nemocem a volným radikálům. Cibule je jedním z nejlepších zdrojů flavonoidů (včetně kvercetinu), fytochemikálií se silnými antioxidačními vlastnostmi. Podle recenze publikované v Journal of Agriculture and Food Chemistry cibule obsahuje nejméně 25 různých flavonolů. "Červená a žlutá cibule jsou na tyto antioxidanty bohatší než jiné druhy cibule. Ve skutečnosti může žlutá cibule obsahovat téměř 11krát více antioxidantů než cibule bílá," říká Sara Peternell, certifikovaná nutriční specialistka. Strava bohatá na antioxidanty může pomoci snížit zánět a zmařit poškození volnými radikály, což vede k silnému imunitnímu systému a lepšímu celkovému zdraví. 

Cibule proti riziku vzniku rakoviny

I toto tvrzení je potvrzeno výzkumem. Podle něho cibule hraje důležitou roli při prevenci rakoviny. Studie z University of Guelph dospěla k závěru, že konkrétně červená cibule je nejúčinnější při snižování počtu buněk rakoviny tlustého střeva a prsu. To je opět způsobeno vysokými hladinami kvercetinu a anthokyaninu (další typ antioxidačních flavonoidů). Další studie publikovaná v Cancer Prevention Research zjistila, že jedna až sedm porcí cibule do těla přináší dostatek organosíry a flavonolů, tedy sloučenin, u kterých bylo zjištěno, že mají složky inhibující nádory. 

Cibuli se proto nevyhýbejte a pokud ji opravdu nemáte rádi, zkuste mezi mnoha druhy cibule najít takový, který dokážete do svého jídelníčku zařadit.

Zdroj: Real Simple, Healthline.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod