Žlučník může zlobit i nenápadně. Ne vždy se při potížích musí objevit prudká bolest

 Zdraví 
08. února 2022 07:37 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pozor, ne vždy se při potížích se žlučníkem objeví prudká bolest Pixabay
Možná jste četli o žlučníkovém záchvatu. Možná jste dokonce i takový prožili. Víte ale, že žlučník může zlobit i relativně nenápadným způsobem? Máme další informace.

Žlučník je váček o délce zhruba osm centimetrů, kde se shromažďuje a zahušťuje žluč. Někdy se v něm vytvoří žlučové kameny, které pak mohou způsobit potíže. Komplikace ale způsobuje i tzv. písek. Navíc jsou tu i další problémy, které mohou nastat.

Žlučníková kolika

Klasický žlučníkový záchvat poznáte relativně snadno. Dostaví se ostrá bolest v pravém podžebří, která vystřeluje klidně až k lopatce. Stav je velmi nepříjemný, připojí se zvracení, jestliže dojde k zánětu, pak také zimnice a horečka. Příčinou je podráždění žlučníku a žlučovodů od vytvořených kamenů. Jestliže se kámen zasekne docela, pak nemůže odtékat žluč a může dojít i k zežloutnutí kůže. Podobné potíže mohou vyvolat i relativně malé kameny, dokonce i písek. Jestliže nedojde k zánětu, může problém po určité době, kdy člověk drží přísnou dietu, sám odeznít. To ovšem neznamená, že není třeba navštívit lékaře. Hlavně v době, kdy si pacient ani nemůže být jistý, co se s ním děje. Je třeba provést diagnostiku a vyloučit případné závažnější stavy.

Zánět žlučníku

Cholecystitida neboli zánět žlučníku existuje v akutní nebo chronické formě. Zatímco akutní forma je docela zřetelná, ta chronická probíhá relativně nenápadně. Při akutním zánětu se dostaví bolesti, horečka, zimnice a další potíže, které člověka obvykle dovedou k lékaři. Ten potom vedle diety a dalších režimových opatření doporučí i léčbu antibiotiky. V případě, že se jedná o stav, který by mohl být už velkým problémem, může být nutné žlučník odstranit.

Chronický zánět žlučníku má relativně mírné, ale velmi obtěžující projevy. Dostavuje se různé pobolívání břicha, pocity plnosti a zejména nadýmání a přetrvávající průjmy. Trávení nefunguje, ale někdy ani lékař nepozná hned příčinu. Obyčejně teprve provedení důkladnějšího sonografického vyšetření žlučníku napoví, že zde může být zdroj problémů. Je potřeba dbát na doporučení lékařů a současně se pokusit jejich léčbu podpořit i vlastním úsilím.

Co mohu udělat pro své zdraví?

Potíže se žlučníkem mohou mít řadu příčin. Ale je zřetelné, že se častěji tyto potíže objevují u lidí s nadváhou či obezitou. Vedle toho je častým spouštěčem konzumace výrazně tučného či smaženého jídla. Protože jsme každý trochu jiný, má také každý člověk jiný spouštěč svých případných žlučníkových obtíží. Pro někoho to mohou být sladké zákusky, pro jiného majonéza, další si na žlučníkový záchvat zadělá konzumací čerstvého pečiva či určitého ovoce a zeleniny. Vedle redukce hmotnosti proto pomůže vyhýbat se tomu, co mi dělá zle. Hodně lidí také málo pije. Přísun zejména čerstvé vody je pro zdraví žlučníku zásadní.

Doporučuje se nekouřit a vyhýbat se stresům. Můžete si také dopřát bylinné čaje. Osvědčený je mátový čaj, heřmánek, smetánka lékařská, ostropestřec či měsíček. Opět ale ne každému prospěje každá bylinka. Vyzkoušejte je proto opatrně a vyberte ty, které vám udělají dobře. Jisté je, že změna životosprávy zmůže hodně. Dokonce se mohou rozpustit už vytvořené kameny. Zde můžete zkusit řapík lékařský, boldovník vonný nebo krušinu olšovou. Hodně se doporučuje také konzumace černé ředkve. Blahodárně působí i pohyb.

Zdroje: aazdravi.cz, Wikiskripta.eu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve