Nízkosacharidová dieta není pro většinu lidí dobrá. Odborníci ji dokonce považují za jednu z nejhorších diet vůbec

 Zdraví 
07. ledna 2022 09:11 / Mirka Malá
  12
📷
2 fotografie v galerii
Sacharidy jsou pro tělo nezbytně důležité Pixabay
V dnešní moderní době se jí obvykle říká keto dieta, ve skutečnosti ale nejde o nic jiného, než o absenci sacharidů ve stravě. Odborníci ji ale označili za nejhorší dietu vůbec.

Tým, který sestavili v US News, analyzoval více než 40 stravovacích vzorců, aby zjistil, že nízkosacharidová dieta je v zásadě v rozporu se vším, co je potřeba pro dlouhodobé zdraví.

Sacharidy tělo nutně potřebuje

Keto dieta je založena na konzumaci potravin s extrémně nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuku. I když to u některých lidí může fungovat, většina lidí ale potřebuje sacharidy. Sacharidy jsou totiž jednou ze tří hlavních makroživin, které lidské tělo využívá pro energii, a to spolu s bílkovinami a tuky.

A mnozí se asi budou divit, že skutečně nejde jen o pečivo a těstoviny, ale mezi sacharidy patří také téměř všechno ovoce a zelenina, stejně jako zdravá zrna, například oves nebo quinoa. Vědecky řečeno, "sacharidy jsou jakékoliv potraviny, které se v těle rozkládají na glukózu,“ říká sportovní dietoložka Aisling Pigott. Obvykle se dělí na jednoduché a komplexní sacharidy. Mezi ty patří hnědá rýže či pečené fazole a obsahují více vlákniny a škrobu, což znamená, že se tráví pomaleji. Podle odborníků by měly tvořit přibližně třetinu vaší stravy. A to je jeden z důvodů, proč se tým expertů tak vyhradil proti nízkosacharidové dietě, protože omezení sacharidů vede k jídlu s nízkým obsahem vlákniny a k nedostatku ovoce a zeleniny.

Jednoduché sacharidy se skládají z kratších řetězců molekul, díky čemuž jsou rychleji stravitelné. Patří mezi ně některé druhy ovoce, volné cukry, ovocné šťávy a bílé pečivo nebo těstoviny. To neznamená, že se nemají jíst, protože když je zkombinujete s tuky, bílkovinami nebo jinými komplexními zdroji sacharidů, trávení jednoduchých sacharidů se zpomalí.

Sacharidy tedy dodávají tělu vlákninu, která je velmi důležitá. Nedostatečná konzumace vlákniny nejen naruší trávení, ale může také ovlivnit duševní zdraví člověka. Protože je vláknina potažmo sacharidy hlavním zdrojem energie pro tělo a mozek, potřebujeme sacharidy ke zvýšení hladiny glukózy v krvi, aby mozek i svaly správně fungovaly. Pokud je tedy ve stravě málo nebo vůbec žádná vláknina, dozajista se budete minimálně cítit neustále uvavení. A sacharidy také hrají obrovskou roli v hormonální rovnováze, což mimo jiné vede i k hubnutí.

Kolik sacharidů je potřeba denně sníst

Obecně platí, že asi 40 až 60 % energie ve stravě by mělo pocházet ze sacharidů. Takže pokud například máte denní příjem kolem 2 000 kalorií, znamená to, že je nutné sníst 200 až 300 g sacharidů denně. A když cvičíte, je to ještě o něco víc.

Jednoduché sacharidy je nejlepší jíst před cvičením, protože jsou snáze stravitelné a umožňují rychlé doplnění energie před tréninkem. Některé výzkumy také doporučují jíst jednoduché sacharidy  po intenzivním cvičení, protože mohou být rychle stráveny, absorbovány a transportovány v krvi a přijímány svaly a játry pro obnovu glykogenu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008