Milujete jídlo z fast foodu? Pak byste měli vědět, jaké chemikálie dostáváte do těla z jejich obalů
Fast foody totiž používají obaly, které obsahují perfluoralkylové a polyfluoralkylové látky neboli PFAS, které jsou jedovaté a způsobují řadu zdravotních problémů.
Co jsou PFAS
Jde o chemikálie vhodné pro výrobu obalů odolných vůči mastnotě, ale bylo prokázáno, že se vsakují do potravin, zejména do mastných a slaných potravin, jak varoval Consumer Reports. PFAS, známé také jako věčné chemikálie, přetrvávají v lidském těle. Chronická expozice je spojena s mnoha zdravotními problémy, včetně snížené plodnosti, hormonálních změn, zvýšeného cholesterolu, oslabené reakce imunitního systému, zvýšeného rizika některých druhů rakoviny, stejně jako s problematickým růstem a učením.
Osm fast foodových řetězců, z nichž řada funguje i u nás, má alespoň jeden typ obalu, který obsahuje PFAS. Odborníci je našli v mnoha typech obalů, od papírových sáčků na hranolky a obalů na hamburgery až po lisované vláknité salátové misky a papírové talíře na jedno použití.
Je ještě nutné dodat, že PFAS nejsou žádná legrace. Jejich poločas rozpadu je asi 80 let, takže lidské tělo fakticky otravují po celý zbytek člověka.