Změna jídelníčku dokáže prodloužit život až o 13 let, říká nová studie a doporučuje, v kolika letech začít a jak
Studie dokonce vytvořila modely pro jednotlivé věkové kategorie v případě, že dojde ke změně jídelníčku z hromady červeného masa a průmyslově zpracovaných potravin na stravu, která obsahuje více ovoce a zeleniny, luštěnin a celozrnných potravin.
Pokud by ženy takto jedly od 20 let věku, mohl by se jejich život prodloužit zhruba o 10 let, jak uvádí studie zveřejněná v časopise PLOS Medicine. U mužů to ve stejném případě může dělat až 13 let. Muž, který se stravuje zdravěji od 20 let, by si mohl prodloužit život o 13 let. Ale co ti, kterým už dvacet dávno není? Studie prokázala, že změna stravy u žen ve věku 60 let může prodloužit život dokonce až o osm let a u mužů až o devět let.
Červené a zpracované maso
To je oč tu běží. Méně červeného a zpracovaného masa, jako je slanina, klobásy a konzervované lahůdky, které jsou spojovány s významnými zdravotními riziky, včetně ischemické choroby srdeční a rakoviny střev.
Nahrazení červeného a zpracovaného masa libovým drůbežím, rybami a rostlinnými bílkovinami je jedním ze způsobů, jak rychle vylepšit svoje stravování. Mezi rostlinné bílkoviny patří sójové boby, cizrna, čočka a další luštěniny, tofu, tempeh, ořechy, semena a celá zrna jako quinoa. Některé druhy zeleniny, jako je brokolice, také obsahují vyšší množství bílkovin.
Jak vylepšit jídelníček
Zdá se, že všechny cesty vedou ke středomořské stravě. I nová studie ji uvádí jako nejlepší a nejzdravější způsob stravování. Pod středomořskou stravou si nemusíte nutně představovat pouze francouzskou kuchyni, ale prakticky všechny z oblasti středomoří, ať jde o italskou, řeckou nebo balkánskou.
Pro vegetariány se toho prakticky moc nemění, protože jejich strava už je plná ovoce, zeleniny, fazolí, čočky, celozrnných výrobků, ořechů a semínek. Snadný způsob, jak začít jíst na středomořský způsob, je vařit každý týden jedno jídlo s fazolemi, chybět nesmí celozrnné pečivo a zelenina a je dobré se naučit pracovat s bylinkami a kořením.