Po otevření každé láhve vína byste vždy měli přivonět ke korku. Není to jen mýtus
Nalít si po otevření vína doušek, čichnout si a ochutnat, zda je víno v pořádku, to stále platí a je to samozřejmě nutností. Co kdyby bylo víno zkažené? Ale očuchávat korek? Není to jen nějaký podivný rituál, který vlastně ani nemá žádné opodstatnění? Zajímavé je, že ani odborníci na víno se nemohou mezi sebou shodnout, zda to má vůbec nějaký smysl.
Co má korek o vínu prozradit
Při objednávání vína v restauraci by měl váš číšník po otevření láhve předložit korek. Podle Court of Master Sommeliers je to oficiální standard správného vinařského servisu, píše Martha Stewart. Ale o co vlastně jde?
Korek především napoví, že vámi objednané víno je pravé. Většina korků je označena jak názvem vinařství, tak často i rokem sklizně. Takže korek především říká, že vaše víno je to, co jste si skutečně objednali nebo koupili a nejedná se o nějaký padělek. Samotný stav korku také může pomoci zkontrolovat kvalitu vína a především to, jak kvalitně byla láhev uzavřena. Například jakmile je korek rozmočený, drolí se, nebo je nasáklý vínem, je to známka toho, že víno může být zkažené kvůli špatnému skladování.
A důvod, proč někteří přivoní ke korku, je ten, že hledají důkaz, že by víno mohlo být infikováno bakterií zvanou 2,4,6-trichloranizol, zkráceně TCA. Jak to poznáte jako laici? Pokud přičichnete ke korku a "voní" jako zmoklý pes, zatuchlý sklep, či mokrý karton, je pravděpodobné, že je víno touto bakterií infikováno.
Jde vlastně o pach vína samotného, nikoli korku. Pokud se do vína bakterie dostala, poznáte to i na jeho chuti, která bude nepříjemně zatuchlá.
Přivonět ke korku se vyplatí
Není to tedy jen zbytečná procedura a mýtus. Poznat špatné víno z korku zvládne dokonce i laik. Někteří fandové vína navíc tento rituál doslova milují. Vypadá to zajímavě a ve skutečnosti to není žádná hloupost, pokud opravdu pijete kvalitnější vína.
Pokud se naučíte přivonět ke korku po každém otevření láhve vína, získáte i nové dovednosti, které se vám dříve nebo později budou hodit.
Zdroj: Martha Stewart, Winemag.