Přírodní probiotika, antihistaminová jídla a další potraviny, které pomáhají zmírnit příznaky senné rýmy

 Zdraví 
30. března 2022 12:56 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé potraviny fungují jako přírodní antihistaminika Depositphotos
Senná rýma patří mezi nejčastější alergie. Ti, kdo jí trpí, dobře vědí, že letní měsíce pro ně patří mezi nejhorší období. Kromě léků jsou tu ale i potraviny, které příznaky senné rýmy dokáží zmírnit.

Tyto potraviny totiž fungují jako přírodní antihistaminika. Nemohou ublížit, takže není nic snazšího, než je zařadit do vašeho jídelníčku.

Probiotika

Probiotika hrají obrovskou roli v našich střevech. A ta zase ovlivňují naše zdraví. Mnohé studie už prokázaly, že probiotika hrají určitou roli v prevenci a zvládání příznaků alergické rýmy, tedy senné rýmy. Vyzkoušejte především kmeny probiotik degradující histamin, jako je Bifidobacterium infantis a Lactobacillus plantarum. Kromě doplňků stravy v podobě probiotických pilulek můžete do svého jídelníčku zařadit i přírodní probiotika jako kefír, kimchi, kysané zelí nebo miso.

Fermentovatelné vlákno

Mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jako je butyrát, acetát a propionát, se vytvářejí střevní fermentací komplexních vláken, jako jsou ty, které se nacházejí ve sladkých bramborách. Zvyšte proto konzumaci sladkých brambor a batát v letních měsících, mělo by dojít k potlačení imunitní reakce a minimalizování příznaků senné rýmy.

Protizánětlivé látky

Bylo prokázáno, že kurkumin, který se nachází v kurkumě, má protizánětlivé a antioxidační účinky a tudíž zmírňuje nebo minimalizuje řadu zdravotních problémů. Studie také prokázaly, že dokáže snížit pocity ucpaného nosu. Kurkuma ale není jediná. Dalšími protizánětlivými potravinami jsou například všechny bobulovité potraviny, tučné ryby nebo listová zelenina. Naopak se vyhýbejte alkoholu a rafinovaným olejům a rovněž drůbežímu masu a mořským plodům.

Vitamin C

Vitamin C je jedním z nejdůležitějších imunitních vitaminů. Protizánětlivé a antihistaminové vlastnosti vitaminu C znamenají, že může pomoci uklidnit reakce a posílit vaši obranu. Zařaďte do svého jídelníčku dostatek zeleniny a trochu ovoce, nebo zvolte nějaký vitaminový doplněk stravy.

Antihistaminová jídla

Spolu se stravou bohatou na vitamin C zkuste ještě zařadit přírodní antihistaminový doplněk, jako je kvercetin. Ten se nachází v jablkách, červené cibuli a zeleném a černém čaji. Pak je tu také ananas, který obsahuje enzym bromelain, který je přírodním lékem na otoky a záněty dutin.

Samozřejmě platí, že změnou jídelníčku se senné rýmy nezbavíte. Tyto potraviny vám ale mohou pomoci zmírnit její projevy tak, aby pro vás léto nebylo nepříjemným odbobím. Dále čtěte: Pokud pijete hodně kávy, váš mozek za to později draze zaplatí.

Zdroj: Red, damynakole.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47