Není med jako med. Ten raw je ještě mnohokrát zdravější, než med, který si běžně kupujete

 Zdraví 
08. dubna 2022 07:55 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Raw med poznáte na první pohled. Je hustý a zakalený Depositphotos
Běžný med, který si kupujete v obchodě nebo přímo od včelaře, dobře znáte. Je zdravý a je skvělým alternativním sladidlem. Jenomže ještě zdravější je raw med.

Takový med obvykle najdete pod označením "raw", ale říká se mu hezky česky také "surový" med. A naprosto se liší od běžného medu.

Jaké jsou rozdíly mezi těmito dvěma medy

"Surový med je především takový med, který se nachází přímo ve včelím úlu," vysvětluje dietložka Amy Shapiro pro Real Simple. Surový med se totiž odebírá přímo z plástu a před plněním do lahví se pouze scedí, aby se zbavil nečistot a vosku. To znamená, že na rozdíl od běžného medu neprochází surový med procesem pasterizace ani filtrace, což mu dodává jeho typický zakalený vzhled.

Naproti tomu v běžném medu proces filtrace, který mu dodává jasný a příjemný vzhled a tekutou texturu. Filtrace ovšem zbavuje med většiny jeho prospěšných vedlejších produktů, jako je pyl, antioxidanty a enzymy. To znamená, že prakticky vše, co je na medu zdravé, nejdete pouze v surovém medu. Pozor! Nepomůžete si ani nákupem bio medu, protože označení bio neznamená nic jiného, než že včely jsou tzv. bio, ovšem proces zpracování medu je identický.

Jaké zdravotní přínosy má raw med

Ty jsou opravdu obrovské. Surový med je antimikrobiální a antibakteriální, takže skvěle léčí infekce a drobná poranění na kůži. Surový med totiž obsahuje enzym, který přirozeně produkuje peroxid vodíku štěpením glukózových cukrů. A jak dobře víte, peroxid vodíku se v lékařství používá k ošetření ran.

Raw med je také skvělý při léčbě bolestí v krku, pomáhá při zklidnění zažívacích potíží. Ale to není zdaleka všechno. Surový med obsahuje více než 30 různých polyfenolů, 22 aminokyselin a širokou škálu vitamínů a minerálů. Polyfenoly jsou zodpovědné za vysokou hladinu antioxidantů v surovém medu, které pomáhají lidské tělo chránit před volnými radikály. A ve zpracovaném běžném medu je nenajdete.

A to nejlepší na konec. Je tu jedna zásadní složka, která v běžném medu není, a tou je pyl.  Ten přidává raw medu hodnotu tím, že ho obohacuje o mastné kyseliny, vitamíny, minerály a aminokyseliny. Bylo prokázáno, že je skvělý v boji proti zánětům a rovněž zlepšuje funkci jater.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky