Káva je ve správném množství zdraví prospěšná. Nesmíte do ní ale přidat cukr

 Zdraví 
20. června 2022 08:05 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Instantní káva má trochu má trochu jiné vlastnosti, než káva mletá Depositphotos
Instantní káva je v posledních letech velmi oblíbená. Alespoň snížila spotřebu u nás dříve tolik oblíbené kávy turecké, kterou věda označila přímo za zdraví ohrožující. Před časem závěry rozsáhlé studie potvrdily, že jedno až tři espressa denně vyloženě svědčí zdraví, otázkou ale je, zda to platí i pro kávu instantní.

Důležité je v této otázce znát odpověď na to, jak se vlastně instantní káva vyrábí. V první řadě se kávová zrna praží, tedy potud jde o stejný proces jako u zrnkové nebo mleté kávy. Následně se pražená zrna spaří, nechá se odpařit voda a vzniknou granule nebo prášek. To se děje buď sušením nebo zmražením. Pak už stačí instantní kávu pouze zalít horkou vodou a nápoj je na světě.

"Hlavní rozdíly mezi instantní a mletou kávou jsou v obsahu vody a kofeinu,“ vysvětluje doktor J. W. Langer z Institute of Scientific Information on Coffee. Jinými slovy, instantní káva má především nižší obsah kofeinu, takže kdo například pije kávu, aby si zvednul nízký tlak, moc si instantní kávou nepomůže.

Co je ale důležitější, je fakt, že instantní káva má rovněž velmi vysoký obsah antioxidantů, tedy stejně jako mletá káva. Což znamená, že stejně jako mletá káva snižuje rizika vzniku různých onemocnění, a to včetně cukrovky, kardiovaskulárních chorob či některých typů rakoviny.

Přesto je tu jedno ALE. Instantní káva sice obsahuje méně kofeinu než ta zrnková, místo toho má ale zase vyšší obsah chemické látky zvané akrylamid. A to je rakovinotvorná látka. Má ho dokonce zhruba dvojnásobek, než káva mletá. Odborníci nicméně v několika studiích v uplynulých letech prokázali, že ani tak to nebrání konzumaci instatní kávy. Stále jde o taková množství akrylamidu, která nemohou zdraví člověka nijak ohrozit.

To v konečném důsledku znamená, že instantní káva je zdraví prospěšná stejně jako ta mletá. Poslední studie prokázala přímou souvislost mezi pitím jednoho až tří šálků kávy denně a nižším rizikem předčasného úmrtí či vzniku kardiovaskulárních chorob. A to platí i pro tu instantní. Naopak studie prokázala, že zdraví nebezpečné je při dlouhodobé konzumaci turecká káva a také ta, jež je připravována metodou french press.

Snad tedy jediným problémem u instantní kávy zůstává její chuť. Cenově už prakticky není žádný rozdíl mezi kávou zrnkovou či mletou a tou instantní. Faktem ale je, že instantní kávy zkrátka nedosahují tak dobré chuti jako čerstvá káva. Pokud jste si ale už na pití instantní kávy zvykli, můžete v tom klidu pokračovat, pro vaše zdraví je to rozhodně dobrý návyk.

Pravdou je, že instantní kávu máte za chvilku hotovou a nemusíte si kupovat žádné drahé kávovary. Také vám dlouho vydrží ve sklenici, takže nemusíte nijak chvátat s její spotřebou. A ještě jedna důležitá tečka. I pro instantní kávu platí, že byste ji neměli sladit. Cukr v kávě totiž nuluje všechny její benefity, nehledě na fakt, že cukr sám o sobě je nezdravý.

Autorský článek, další zdroje: Stylist, Healthline

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47