Vyrobte si skvělý domácí šampón

 Ostatní 
15. září 2017 13:45 / Bronislava Silná
  1
📷
1 fotografie v galerii
Kvalitní přípravky si vyrobíte i doma Shutterstock
Už vás také jistě napadlo, že místo drahých šampónů z obchodu byste mohli použít něco jednoduchého z domácích zdrojů. Máme tři základní recepty, které můžete podle vlastních potřeb obměňovat.

Šampón z kastilského mýdla

Budete potřebovat kastilské mýdlo, což je směs různých olejů, které jsou ale velmi zdravé a užitečné. Přípravek zahustíte xanthanovou gumou a přidáte nějaký vonný olej nebo bylinky podle potřeby.

Postup přípravy je následující: Na čtvrt hrníčku mýdla použijete čtvrt hrníčku vody. Přidáte půl lžičky olivového oleje nebo jojobového oleje a čtvrt lžičky xanthanové gumy. Dobře promícháte a máte hotovo. Pokud by se vám zdálo, že šampon málo čistí, můžete přidat čtvrt lžičky jedlé sody.

Pokud byste chtěli vyrobit nějaký šampon na základě kastilského mýdla s výluhem z bylin, připravíte tento výluh předem a využijete ho místo vody v našem receptu. Můžete tak vyrobit šampon kopřivový, březový, ale i mnohé další.

Šampon z mýdla s jelenem

Mnozí nedají dopustit na mýdlo s jelenem, které je velmi levné a snadno dostupné. Dá se používat na mytí, praní a proč tedy ne i na vlasy. Potřebujeme ho v rozpuštěné podobě. Doporučuje se přidat přiměřené množství levandulového oleje, aby šampón krásně voněl. Někdy se hodí též trocha jedlé sody.

Šampon z jedlé sody

Tento recept vypadá na první pohled hrozivě, ale šampón má překvapivé výsledky. Na půl hrnku sody dáte tři hrnky vody. Nesmíte ale nechat působit déle jak asi dvě až tři minuty. Opláchnutí je nutné vodou s octem. Díky tomu budou vaše vlasy načechrané. Soda má totiž tendenci vlasy rovnat a mírně vysušovat.

Závěrem

Je jasné, že každý má jiné vlasy a bude mu tak vyhovovat něco jiného. Doporučujeme tedy vyzkoušet naše recepty a vybrat ten vhodný. Každopádně ušetříte spoustu peněz, ale ušetříte i životní prostředí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod