Tipy, jak si udělat krásný předvánoční čas s vašimi dětmi

 Děti 
25. listopadu 2017 20:00 / Marcela Plachá
  2
📷
7 fotografií v galerii
Při výrobě adventního kalendáře si užijete spoustu zábavy a pohody Shutterstock
Víme, jak se obejít bez klasického adventního kalendáře, jak si udělat krásný předvánoční čas s vašimi dětmi a těšit se z každého dne před příchodem Vánoc.

Adventní kalendáře s 24 čokoládkami byly donedávna jednoduchým řešením. Jenže dnes už jaksi nestačí. Spousta rodičů se pouští do výroby vlastních kalendářů a vymýšlí 24 drobností, které do nich uloží. Tak mají děti kolikrát 24 drobných hraček. Pokud má někdo třeba 3 děti, takové kalendáře se pěkně prodraží. Děti jsou zahrnuty dárky ještě daleko před Štědrým dnem, a to jsme ani nevzpomněli Mikuláše, který už také nenosí jen čokoládovou figurku a mandarinky s buráky. Můžete to změnit.

Radost z těšení se

Nejdůležitější je v předvánočním čase "těšení". Je spousta možností, jak připravit dětem předvánoční čas, a to i s jednoduchým adventním kalendářem. Asi nejkrásnějším nápadem jsou totiž předvánoční aktivity.

Zkuste aktivní kalendář

Vyrobte si 24 kartiček, klidně si je můžete vánočně vyzdobit a zavěsit na provázek ve vašem bytě. Na každé kartičce bude jedna aktivita, tradice nebo zvyk. Každý den se tak děti budou těšit a prožívat předvánoční atmosféru. Prostřednictvím těchto zážitků se mohou dozvědět i něco z historie našich předků. Můžete se inspirovat nebo si přidat vlastní úkoly podle vašich možností.

Zábavné předvánoční úkoly

Pečte perníčky, umyjte společně okna a ozdobte je, napište dopis Ježíškovi, vyrobte si adventní věnec, společně uklízejte, nastříhejte barborky, přivítejte Mikuláše, vyrobte krmení pro ptáčky, vyrobte krmítko, nakreslete obrázek, postavte sněhuláka, zaběhejte si bosky ve sněhu, udělejte ve sněhu andělíčka, nakrmte lesní zvířátka, rozkrajujte jablíčka, lijte olovo, pečte cukroví, sežeňte vánoční stromek, vyrobte si lodičky ze skořápek ořechů, vyrobte si svíčky, zapalte si purpuru, vyrobte si betlém, setkejte se s přáteli, vyrobte dárky pro své blízké, běžte na podvečerní procházku, navštivte psí útulek, tvořte vánoční ozdoby, zúčastněte se rozsvěcování stromu ve vašem okolí, zajděte si na vánoční trhy, zpívejte vánoční koledy...

Hlavně v klidu

Předvánoční aktivita společně s vámi, je pro dítě víc než hračka v kalendáři. Je toho samozřejmě tolik, že se vše nedá stihnout. Ani to není potřeba. Vánoční čas přece není o tom, abyste byli na Štědrý den vyčerpaní a jen si řekli: „mám splněno“. Navíc spoustu aktivit spojených s tvořením zvládnou větší děti i sami bez vás, stačí je jen správně nasměrovat.

Adventní kalendář si děti mohou vyrobit i samy, ty menší s vaší pomocí

  • Vezměte pruh papíru, na který děti namalují 24 obrázků s vánoční tematikou. Každý den pak jeden obrázek odstřihnou. Až jim zbude poslední, nastane Štědrý den.
  • Vytiskněte jim 24 obrázků k vymalování, slepte je k sobě do dlouhého pásu. Děti každý den vybarví jeden obrázek.
  • Vystřihněte z kartonu obrys vánočního stromečku, děti ho natřou na zeleno. Každý den se u něj objeví jedna papírová ozdoba, kterou na stromeček nalepí. Pro tuto aktivitu se dají použít i kupované nálepky v počtu 24 kusů.
  • Na stromeček z kartonu můžete přilepit 24 polovin suchých zipů. Druhé poloviny budou na vánočních ozdobách (papírových, dřevěných, látkových). Děti dostanou každý den jednu ozdobu, dokud strom zcela neozdobí. O adventních kalendářích jsme psali také zde.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve