Nástřih hráze vyvolává řadu otázek. Doktoři však mají jasno

 Děti 
13. února 2018 13:50 / Kateřina Kofroňová
  33
📷
4 fotografie v galerii
Epiziotomie je jedním z velmi obávaných zákroků Shutterstock
Těšíte se na příchod svého budoucího potomka, ale nástřih hráze ve vás vyvolává stále větší obavy? Bojíte se ho víc, než vlastního porodu? Existuje i několik alarmujících zpráv o škodlivosti tohoto zákroku, nicméně lékaři si stojí za svým.

Každá žena je jiná, každá má jinak pružnou pokožku, jinak širokou pánev, je jinak schopna vypuzovat dítě a je při porodu v jiném zdravotním stavu. Tyto a další faktory mají zásadní vliv na to, zda je žena schopna porodit bez poranění či nikoliv.

Občas se objeví zprávy, že nástřih hráze je zastaralým zákrokem, který se stále často používá z preventivního hlediska, i když k němu není žádný důvod. Toto a další mýty však doktoři vyvracejí.

Vždy mu lze předejít

Je pravda, že v některých případech lze nástřihu hráze předejít. Některé ženy si nemohou vychválit masáž hráze, jiné nedají dopustit na zdravotnické pomůcky, které slouží k předporodní přípravě a zpevnění svalů pánevního dna. Jiné ženy zase doporučují lněné semínko, které údajně obalí plod kluzkým hlenem a dítě se pak snáz dostane ven. Otázkou však zůstává, zda by tyto ženy porodily bez poranění, kdyby tato preventivní opatření neprováděly.

Provádí se preventivně

Odpůrci nástřihu hráze tvrdí, že se tento zákrok provádí až příliš často a že mnohdy je pro ženu lepší se spontánně natrhnout, než hráz cíleně a preventivně nastřihnout. Ohánějí se tím, že nastřižená rána se může ještě dále trhnout a způsobit tak ženě mnohem větší poranění.

Doktoři si však stojí za tím, že zákrok provádějí až v případě, že vidí, že by se při dalším vypuzování žena sama natrhla a tvrdí, že čistý a cílený řez, které vede kolmo v ose řitního otvoru, naopak k dalšímu natržení (především právě řitního otvoru) nevede. Zákrok také obhajují proto, že čistá rána se lépe šije, lépe hojí a po zahojení i lépe vypadá. Navíc se udělá jen jedna – v případě samovolného natržení se může ranek udělat po celých genitáliích o mnoho více.

Je zbytečný

Podle lékařů nástřih zbytečný není, protože rizika spontánního natržení ženy jsou mnohem vyšší než lékařsky vedený řez. Pokud lékař vidí, že je žena dítě schopna porodit bez zásahu, neprovede ho. Pokud vidí, že by se při dalším vypuzování žena natrhla, zakročí a v tu chvíli je dítě venku.

Pro dítě je nebezpečný

Obavy, že by doktor při nástřihu hráze poranil nebo dokonce ohrozil na životě rodící se dítě, nejsou na místě. Doktor před kontrakcí vsune prsty mezi hlavu dítěte a napnutou kůži ženy a až poté zákrok provede.

Je velmi bolestivý

To je další mýtus, který je naprosto nesmyslný. Žena si často při porodních bolestech ani nevšimne, že jí byl zákrok proveden a zjistí to až při následném šití.

Omezená možnost vyprazdňování

Hlavně první dny při porodu mají ženy pocit, že mají na toaletu vstup zakázán. Bojí se, že když budou potřebovat vykonat potřebu, jizva se jim zvýšeným tlakem potrhá. To je nesmysl. Při vyprazdňování jsou aktivní úplně jiné svaly, které nemají s umístěním jizvy nic společného.

Zničí vzhled přirození

Pokud je nástřih hráze proveden cíleně, rána se dobře zahojí a po několika letech není jizva téměř patrná. Naopak při spontánním natržení, kdy může rána sahat mnohem dál či být na více místech, je hojení horší a i vzhled jizvy není ani po letech tak čistý.

Rána se špatně hojí

Při dodržování určitých doporučení se rána zahojí velmi brzy a jediné, co je nepříjemné, jsou švy, které dráždí, hlavně při chůzi, sliznici. Maximálně do měsíce ale všechny švy vypadnou a po nástřihu hráze není (kromě lehce zduřelé jizvy) ani památky.

Toto samozřejmě není návod k tomu, aby si kdokoliv nechal provést nástřih hráze preventivně. Pokud lze porodit bez nástřihu, je to vždy lepší. Ovšem pokud hrozí natržení, je lepší zvolit raději lékařem cíleně provedený nástřih.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve