Chutné a plné vitaminů. Jak správně naklíčit fazole mungo?

 Ostatní 
23. listopadu 2018 10:25 / Bronislava Silná
  0
📷
7 fotografií v galerii
Fazole mungo lze po namočení vařit nebo nechat klíčit Shutterstock
Fazole mungo jsou jedny ze dvou druhů fazolí, které lze jíst naklíčené. Ne vždy se ale po naklíčení vytvoří klíče správné velikosti. Poradíme, jak na to, abyste získali opravdu maximální výsledek.

Fazole mungo a adzuki jsou jediné dva druhy fazolí, které lze nechat naklíčit. Ostatní druhy jsou jedovaté a otrava může být v krajním případě i smrtelná. Klíčky fazolí mungo jsou ale skvělé a určitě si je zamilujete.

Co obsahují

Naklíčené fazole mungo jsou skvělým zdrojem vitaminů A, B, C, E. Obsahují i vitamin B9, tedy kyselinu listovou. Najdeme v nich vápník, železo, fosfor, hořčík a draslík. Mají samozřejmě hodně vlákniny a celkově jsou lehce stravitelné, protože z organismu odvádějí škodlivé látky.

Co ovlivňují

Kromě odvodu škodlivin nám pomohou ve vyrovnání překyseleného organismu. Nezpůsobí žádné nadýmání. Zvýší imunitu a dodají potřebné minerály a vitaminy. Jsou prevencí rakoviny i aterosklerózy. Osvěží díky své chuti a jsou levným způsobem, jak upevnit zdraví i v zimních měsících.

Jak na klíčení

První fáze je jednoduchá. Potřebné množství vysypte do nádoby a zalijte vlažnou vodou. Nechte působit alespoň pět hodin, ale klidně je můžete mít namočené i přes noc. Po uplynutí této doby vodu slijte a namočené fazolky vložíte do speciálních „klíčících tanků“, které si vyrobíte snadno z věcí, které máte doma. Navíc tak zrecyklujete i odpad.

Krásným příkladem recyklace odpadu může být použití obalů od mléka. Mungo fazole ale můžete nechat klíčit v jakékoli nádobě, která bude splňovat následující podmínky – nepůjde do ní světlo, bude moci odtékat přebytečná voda a bude alespoň částečně větrat. U krabic od mléka či džusů k tomu slouží otvory v dolních i horních rozích.

Namočené fazole vsypete do obalu a zalijete vodou o pokojové teplotě. Fazole i s obalem vložte do nádoby a prolévejte vodou tak, aby alespoň deset minut byly fazole ponořené. Pak vodu necháte odtéct a odkapat. Tento postup je třeba opakovat 2x – 3x denně po dobu 3 – 4 dnů. Pak naklíčené fazole vyjmeme a namočíme je ve vodě. Tím se odloupe většina zelených slupek a máme výsledný produkt hotový.

Použití klíčků

Naklíčené fazole se dají jíst jen tak. Mají příjemně nasládlou chuť. Můžete je dávat do salátů dle libosti a fantazie. Pokud je potřebujeme tepelně upravit, blanšírujeme jen krátce. Hodí se do salátů, lehkých jídel a neobejde se bez nich asijská kuchyň. Výborné jsou ke kuřecímu masu na asijský způsob nebo do rizota. Můžete ale zkusit klíčit i jiné skvělé věci. Nechte se inspirovat naklíčenou vojtěškou podle článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?