Pozor na předvánoční shon. Únava a stres mohou vyvolat příznaky onemocnění i nemoc samotnou

 Zdraví 
18. prosince 2018 08:26 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Přemíra stresu není v žádném případě dobrá Shutterstock
Období předvánočního shonu, akcí, nakupování, úklidů a dalších starostí vám na zdraví nepřidá. Máme zajímavé informace o tom, jaké příznaky či nemoci může předvánoční shon vyvolat.

Již dlouho se mluví o tzv. psychosomatických onemocněních. Zjednodušeně se dá říct, že stav naší mysli ovlivňuje naše tělo a obráceně. Jestliže jste přetíženi, tělo se začíná bránit. Osvědčeným způsobem je projevení příznaků nemoci, které nás donutí zbrzdit.

Bolesti

Tím nejjednodušším příznakem nemoci, který má naše tělo k dispozici, je bolest. Tělo si pochopitelně vybere naše slabé místo a tam umístí bolest, která není dána chorobou bolavého orgánu, ale která má být signálem, že je třeba více odpočívat. Pro někoho jde o bolesti hlavy, jiný začne trpět na bolesti zad. Další začne mít problémy s klouby, se žlučníkem a s dalšími orgány. Obyčejně si člověk ještě říká, že má tolik práce, a ještě k tomu začíná být nemocný. Skutečnost je však v mnoha případech taková, že jen špatně rozumíme řeči těla a nereagujeme na skutečnosti, ve kterých žijeme.

Nachlazení a chřipky

Někdy tělo zvolí jinou strategii. Pokud tuší, že se budete bolestem jen bránit pomocí léků a stejně nezvolníte, imunitní systém, který je vyčerpaný z vašeho pracovního nasazení, to prostě vzdá a nechá proběhnout klasickou sezonní nemoc. Nachlazení, chřipku, angínu. Dle toho, co je právě k dispozici, co létá vzduchem.

Střevní potíže

Mnoho lidí si stěžuje na různé střevní potíže. Ať jde o průjmy, zácpy, nadýmání či jiné. Mnohdy se nenajde jasná příčina. Pacient je zdravý a je propuštěn s diagnózou dráždivého tračníku. V některých případech může jít o nevhodnou stranu příliš bohatou na sacharidy, jindy o alergii na některé potraviny, ale velmi často jde o reakci na stres.

Neurologické příznaky

Příliš vysoká míra stresu a pracovního tempa vede také k projevům neurologické povahy. Může se dostavit třas končetin, nespavost, která dál prohlubuje potíže, nebo i jiné příznaky. Je dobré to nezanedbávat, ale naopak co nejrychleji řešit.

Rakovina

Jsou situace, kdy naše tělo sáhne po nejtěžším kalibru a zdecimovaný imunitní systém umožní rozvoj velmi závažných onemocnění. Příčina není pochopitelně jen ve stresu, ale je to jedna z významných příčin. Zejména jestliže stres trvá již dlouho.

Prevence stresu

Nejlepší prevencí je pravidelný odpočinek. Udělejte si alespoň jeden den v týdnu naprosté volno, kdy nebudete muset dělat skoro nic. Naplňte ho četbou, procházkami, sledováním oblíbeného filmu, návštěvou výstavy či bazénu. Představte si, že jste na dovolené. Neřešte problémy svých dětí, ani problémy partnerské. Den zahajte tím, že se dobře vyspíte. Zkoušejte si najít chvíle pro krátký odpočinek i během běžného týdne. V žádném případě své potíže nepodceňujte. Vedle stresu mohou mít příznaky nemocí i vážnou příčinu, jak se můžete dočíst třeba i v článku zde. Vyhledejte proto vždy lékaře, ale odbourávat zbytečný stres se vyplatí vždycky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod