Nejčastější chyby při přípravě smoothie, které zdraví spíše přitíží, než prospějí

 Zdraví 
13. června 2019 16:56 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Aby bylo smoothie zdraví prospěšné, je třeba dodržovat pár zásad Shutterstock
Máte rádi smoothie? Možná je to zbytečná otázka, protože asi jen málo lidí odpoví ne. Kromě lahodné chuti jsou tyto nápoje obecně považované za velmi prospěšné našemu zdraví. Ale jistý problém tady je.

Navzdory tomu, že smoothie je velmi zdravé, má i svou temnou stránku, a to zejména v případě, pokud děláte některé chyby při jeho přípravě. Pojďte se podívat, jaké to jsou.

Nevábně vypadající tekutina

Lahodné smoothie může být v některých případech naším nepřítelem. Dokonce někdy nemusí být ani lahodné, spíše naopak. Stává se to v momentech, kdy nepřemýšlíme o tom, co do něj mixujeme a v jakém poměru. Při jeho přípravě tedy s ingrediencemi zacházejte opatrně a raději zvolte cestu minimalismu. Použijte méně druhů ovoce a zeleniny, protože překombinovaním složek si můžete vyrobit nejen nevábně vypadající smoothie, ale také jeho chuť nemusí být ideální. Nemluvě o tom, že ani organismus vám za podobnou "šmakuládu" nepoděkuje.

Nevhodné kombinace

Při přípravě smoothie platí pravidlo, které byste si měli zapamatovat. K ovoci do mixéru přidávejte zeleninu, která neobsahuje škrob nebo obsahuje jen jeho menší množství (např. celer, okurka, mrkev, cuketa, řepa). Nezapomeňte, že škrob obsahují ovesné vločky a celkově obiloviny, které proto nejsou ideální ingrediencí do čistě ovocného smoothie. Na druhé straně kombinováním listové zeleniny a ovoce neuděláte chybu. Do ovocného smoothie nejsou příliš vhodné ořechy, ty si spíše přihoďte do zeleninového, ale jen v menším množství, pokud vám jde o zachování a možná i snížení hmotnosti. Pokud toužíte po kombinovaném ovocno-zeleninovém nápoji, držte se poměru 60/40. Více obsahu (60%), by mělo tvořit ovoce a 40% zelenina.

Špatné načasování a nevhodné množství

Konzumací smoothie ve špatném čase i v nevhodném množství si můžete zbytečně zatížit trávicí ústrojí. Pamatujte na to, že ve smoothie jsou ovoce či zelenina se všemi prospěšnými látkami mimořádně koncentrované. To znamená, že se tyto látky nedostávají do těla postupně jako v případě, kdy byste ovoce a zeleninu konzumovali jednotlivě. Všechny složky se tak objevují v trávicím traktu okamžitě. Pokud to s množstvím přeženete, nebo si ho dáte v nevhodném čase, může dojít k podráždění orgánů podílejících se na trávení. Za nejlepší čas na smoothie nápoj můžeme považovat dobu, kdy jste nejvíce fyzicky aktivní. Vyvarujte se konzumaci před spaním, nedávejte si nápoj každý den a dopřejte si ho v množství maximálně 3 dcl během dne. Pozor! Smoothie není až tak dietní, jak by se mohlo zdát.

Máte problém s trávením?

Pokud vás trápí nadýmání a jiné žaludeční problémy, měli byste příjem smoothie nápojů výrazně omezit nebo se jich zcela vzdát. Je to z důvodu, na který upozorňují i ​​odborníci v oblasti výživy. Přípravou smoothie mixováním se do nápoje dostává velké množství vzduchu. Tento nadbytečný vzduch, který do těla dostanete spolu s nápojem, pak může způsobit nadýmání a ještě více zhoršit problémy s trávením.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod