Konzumace rajčat může být nebezpečná. Zjistěte, zda nepatříte do skupiny lidí, kterým nedělají dobře

 Zdraví 
12. října 2020 10:08 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rajčata dokáží způsobit vážné zdravotní problémy Pixabay
Rajčata vždy patříla do kategorie zeleniny, která je velmi zdravá. V poslední době se ale objevují odborné názory, které tvrdí, že rajčata jsou pro lidský organismus nebezpečná.

Odborníci na výživu proto vysvětlují, jak to s rajčaty doopravdy je. Vždyť tato zelenina nechybí v jídelníčku snad žádného člověka. Tak jak to tedy ve skutečnosti je?

Odborníci na výživu rajčata milují pro jejich silné zdravotní výhody. "Rajčata jsou hlavním potravinovým zdrojem antioxidantu lykopenu, který mimo jiné snižuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny,“ říká odbornice na výživu Vanessa Rissetto.

Jsou také plná vitaminů a minerálů. "Kromě lykopenu jsou rajčata bohatá na vitamin C, folát, draslík a beta-karoten,“ říká kuchařka a výživová poradkyně Serena Poon.

Jsou pro vás rajčata špatná?

Serena Poon říká, že rajčata si získala špatnou pověst díky oblibě makrobiotické stravy, která se vyhýbá kromě rajčat také paprikám, bramborám nebo lilku.

"Tyto rostliny obsahují alkaloidy, přírodní látky generované pravděpodobně k ochraně rostliny před hmyzem,“ vysvětluje Poon. "Alkaloidy mohou ovlivnit lidský systém různými způsoby a mohou být toxické. Mezi rozpoznatelné alkaloidy patří morfin, nikotin a solanin. Solanin je toxin, který mimo jiné napadá brambory."

Alkaloidy pravděpodobně způsobují záněty v těle, zejména u lidí, kteří se potýkají s IBS nebo-li střevní neurózou nebo artritidou. Ale má to háček. "Neexistují žádné vědecké důkazy, které by toto tvrzení prokázaly,“ říká Poon. "Ve skutečnosti existují důkazy o tom, že rajčata mohou působit protizánětlivě. Někteří lidé však mohou mít zánětlivou reakci na rajčata nebo papriky a tito lidé by se jim měli vyhnout.“

Rajčata nejsou pro každého

Obě výživové odbornice se shodují na tom, že rajčata můžeme jíst podle libosti. Měli bychom si ale všímat toho, zda zrovna my nepatříme do skupiny lidí, kterým rajčata nedělají dobře. Takže pokud si všimnete jakýchkoli zvláštních reakcí po konzumaci rajčat, můžete mít špatnou reakci na alkaloidy.

"Lidé, kteří jsou alergičtí na alkaloidy v rajčatech, mohou po konzumaci mít kopřivku, kožní vyrážky, svědění nebo nevolnost,“ říká Rissetto.

A pokud máte problémy s refluxem, je dobré se rajčatům vyhnout úplně. "Rajčata obsahují kyselinu jablečnou a kyselinu citronovou a jejich konzumace v příliš velkém množství může způsobit, že váš žaludek bude příliš překyselený a dojde k pálení žáhy nebo kyselému refluxu,“ poznamenává Rissetto.

Pokud se vás ale nic z toho netýká, nenechte se ovlivnit a jezte rajčat, kolik chcete. Dále čtěte: Cirkadiánní dieta vám pomůže zhubnout a lépe spát.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?