Necháváte děti, aby si samy čistily zuby? Neděláte dobře

 Děti 
26. listopadu 2017 16:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kartáček a správná technika je jediný způsob, jak se bránit zubním kazům Shutterstock
Myslíte si, že tříleté dítě nepotřebuje zubní kartáček nebo že by si mělo čistit zuby samo? Tak to je omyl. Dětský chrup potřebuje správnou péči již od prořezání prvního zoubku. I ten jeden jediný se totiž stává terčem bakterií, které způsobují zubní kaz.

Dítě se samo čistit zuby nenaučí. Stejně, jako se samo nenaučí psát. Když ho bude učit čistit rodič, který si sám zuby nečistí dobře, není to předpoklad úspěchu. Snadno se pak stane, že dítě si zuby čistí špatně.

Jak tedy na to

Nejčastější chybou v čištění zubů u dětí je nevyhovující technika a nečistění mezizubních prostor. Způsob čistění zubů u dětí závisí na věku dítěte, na zvládnutí jemné motoriky, liší se u dočasného a stálého chrupu. Zásadně nevhodná, ať už pro děti či dospělé, je horizontální technika, nebo-li od ucha k uchu. Tento způsob čistění lze připustit jen u nejmenších dětí. U dočasného chrupu je nejvhodnější provádět malé kroužky takřka na místě. Velké kruhy se jíž blíží horizontální technice. Pokud si netroufáte na techniku sami, navštivte společně s dítětem dentálního hygienika, který vám všechno správně ukáže a poradí i s vhodnou zubní pastou. Váháte, zda je lepší koupit pastu s fluorem či bez? O tomto tématu jsme psali zde.

Zuby dočisťujte

Dětem by měli rodiče zuby dočisťovat tak dlouho, dokud dítě péče není plně schopno samo. V tomto případě je to zhruba do deseti až dvanácti let věku dítěte. V té době už totiž mají děti dobře vyvinutou a zvládnutou jemnou motoriku. Pokud chcete dítěti ukázat, jestli má skutečně zoubky čisté, pořiďte jim speciální indikátor plaku. Na trhu se dají koupit barevné tablety a roztoky, které nabarví plak ulpívající na zubech. Po důkladném vypláchnutí úst pak zůstanou zuby barevné na místech, kde ještě zůstal. A s fialovými či modrými zuby opravdu nikdo mezi kamarády chtít nebude.

Kartáčky pravidelně obměňujte

Kartáček je vhodné měnit po šesti až osmi týdnech používání a ihned v případě, kdy začne mít roztřepené štětinky. Později už je plný bakterií a opotřebovaný, čímž je výrazně snížena čistící schopnost kartáčku. Pokud dítě kartáček kouše a nevydrží mu ani pár dní, je dobré mu pořídit jeden kartáček „na kousání“ a jeden na opravdové čištění zoubků. 

Nezapomínejte na motivaci

Určitě je vhodné dítě pozitivně motivovat. Říkejte si třeba u čištění nějakou pohádku, říkanku nebo písničku. Můžete jim vymyslet i příběh o tom, že jdete vyhánět „červíky“ ze zoubků. Pomoci může pěkný zubní kartáček nebo zubní pasta s motivem oblíbeného hrdiny. Některé značky používají motivy zvířátek. Fantazii se meze nekladou.

Děti rády napodobují 

Je dobré z čištění udělat zábavu. Proto ani neposílejte malé dítě samotné do koupelny. Čistit zuby si může společně celá rodina. Děti si také rády hrají s vodou a baví je vyplivování. Klidně si s nimi hrajte hru vyplivování pasty na cíl.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47