I prvňáček může být vystaven stresu. Pozor na jeho příznaky

 Děti 
08. září 2018 15:18 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Pro děti je nástup do školy obrovskou životní změnou Shutterstock
Nástup do školy bývá pro řadu dětí velkou životní změnou. Hlavně zde bude poprvé vystaven i stresovým situacím, které bude muset zvládnout sám. Jaké to jsou?

Do první třídy vstupuje většina malých dětí s velkým nadšením a očekáváním. Čekají ho noví spolužáci, nová paní učitelka, ale také především celá řada povinností a úkolů, ale také možných překážek, na které doposud dítě nebylo zvyklé.

Noví kamarádi

Pokud jde dítě do první třídy, kde má pár kamarádů ze školky nebo z blízkého okolí, bude pro něj začátek jednoduchý. Jenomže ve chvíli, kdy jde do školy, kde jsou zcela cizí děti, může to mít zprvu opravdu velmi těžké. Některé děti totiž umějí být už i v tomto věku poměrně kruté, upřímné a neodpustí i malou odlišnost, jako je třeba oblečení či určité vady na kráse, například brýle, vady řeči a další.

Zklamání z učitelky

Spousta dětí se také těší na novou paní učitelku. V jejich očích to často bývá milá a usměvavá paní, která je něco jako paní učitelka ze školky. I zde se ale může realita stát zcela odlišnou. A nebo dítě může narazit na nekompromisního školníka, který neodpustí zapomenutí přezůvek. A někdy stačí jedno zlé slůvko nebo poznámka a v dítěti to vyvolá strach a stres.

Jiný režim

Doposud bylo dítko zvyklé, že přišlo do školky a mohlo si hrát. Jenomže teď nejenomže bude muset být ve škole vždy včas, ale také sedět celou hodinu za stolem a naslouchat vyprávění učitelky. Navíc přijdou první domácí úkoly a další povinnosti, na které dítě nebylo předtím zvyklé.

Pozor na přetěžování

Jak je vidno, prvňáček to skutečně nemá v životě jednoduché. Proto je důležité dítěti poskytnout dostatek času na adaptaci. Snažte se jej v prvním roce nijak nepřetěžovat, především přemírou kroužků a aktivit. O tématu, kolik kroužků je dostatek a jak vybrat ten nejvhodnější, jsme psali zde. Neustále dávejte dítěti dostatek prostoru ke hraní. Přeci jen. Pořád je to dítě.

Nesrovnávejte

Po celé pololetí mu buďte velkou oporou. Pomáhejte mu a učte se s ním. Chvalte ho i za malé drobnosti, a hlavně jej nesrovnávejte s jinými dětmi. Vysvětlete mu, že některým dětem půjdou určité předměty lépe než jemu a jiné zase hůře. Díky tomu získá důvěru ve své schopnosti a nebude se podceňovat.

Když se problém objeví

Může se stát, že po několika dnech školy se najednou objeví u dítěte roztržitost, zapomnětlivost, změny chování, ale i třeba ranní bolesti břicha či hlavy. Některé potíže mohou být ještě výraznější, jako je zvracení, teplota, což je příznak zvýšené psychické zátěže. Určitě byste nic z toho neměli podceňovat. Nemusí se jednat o nic závažného, ale přesto si zkuste s dítětem promluvit, co se mu nedaří, nebo jděte za učitelkou nebo družinářkou, zda si nevšimly nějakého problému. Pokud si nevíte rady, nebojte se oslovit odborníka.

Dostatek spánku

Důležité je, aby mělo dítě dostatek spánku. Nastavte mu pravidelnou dobu usínání a vstávání. Šestileté děti by totiž měly spát 9 - 11 hodin, proto si spočítejte, kdy budete vstávat a podle toho uzpůsobte večerní ukládání. Nedostatek spánku může vést k denní únavě a výrazně snižovat výkonnost dítěte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?