Kyselina polyglutamová a kyselina hyaluronová v péči o pleť. Která je lepší a proč

 Krása 
09. července 2021 08:13 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kyselina polyglutamová je novým skvělým zvlhčovačem Depositphotos
Ve světě kosmetiky se objevila nová přísada, která tak trochu dává na frak stálici v podobě kyseliny hyaluronové. Jde o kyselinu polyglutamovou, novou hrdinku v péči o pleť.

Kyselina polyglutamová se v posledních měsících objevuje snad ve všech přípravcích včetně krémů a sér. A slibuje ještě lepší výsledky, než které má kyselina hyaluronová. Ale je to skutečně takový zázrak?

"Kyselina polyglutamová je přírodní polymer, který se nejprve izoluje z lepkavé pasty z fermentované japonské sójové pochoutky Nattō,“ vysvětluje kosmetická chemička Kelly Dobos. Kyselina polyglutamová, zkráceně PGA, se často vyrábí bakteriální fermentací a historicky se používala při hojení ran kvůli své působivé rozpustnosti ve vodě a skvělým schopnostem. Nyní se ale přišlo na to, že má rovněž velké hydratační vlastnosti.

Co kyselina polyglutamová umí

Jako účinný zvlhčovač má PGA schopnost přitahovat vlhkost k pokožce a zadržovat ji, čímž brání ztrátě vody a podporuje přirozený proces zvlhčování pokožky. Je však důležité si uvědomit, že na rozdíl od jiných hydratačních přísad, jako je kyselina hyaluronová a glycerin, se kyselina polyglutamová skládá z větších molekul, což znamená, že není schopna proniknout hluboko. Místo toho vytváří na povrchu pokožky měkký film, který poskytuje nejen hydrataci, ale také snižuje transepidermální ztrátu vody a zvyšuje pružnost pokožky.

Která je lepší?

PGA údajně dokáže zadržet až 5000násobek své hmotnosti ve vodě a pětinásobek hmotnosti kyseliny hyaluronové, což by mělo znamenat, že musí být účinnější. Ale není to tak docela pravda, protože obě kyseliny se chovají trochu jinak, když se například testují v laboratorních podmínkách.

PGA i kyselina hyaluronová jsou obě skvělé zvlhčovače, ale jak už víme, tak PGA nedokáže pronikat hlouběji do pokožky, zatímco kyselia hyaluronová proniká alespoň do její horní vrstvy zvané epidermis.

A tak je podle odborníků nejlepší začít používat obě kyseliny. A to z toho důvodu, že díky své potenciálně menší molekulové velikosti může být kyselina hyaluronová lépe schopna přilákat vodu do hlubších vrstev pokožky, zatímco PGA může působit jako okluzivní, což pomáhá utěsňovat tuto vlhkost, z čehož pleť může jenom těžit.

Takže jak obě tyto zázračné kyseliny používat dohromady? Ideální variantou je využít PGA ve formě séra a na něj aplikovat noční krém s kyselinou hyaluronovou. Tím byste měli vytěžit z obou to nejlepší a dosáhnout také nejlepších výsledků. Séra s kyselinou polyglutamovou už bez problémů seženete v běžných obchodech s kosmetickými produkty. Dále čtěte: Proč je veganský lak na nehty lepší a jak s ním zvládnete manikúru.

Zdroj info: Editorialist.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod