Skvělé jarní bylinky a jak je použít

 Zdraví 
08. dubna 2018 07:25 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obyčejná pampeliška má mnoho skvělých účinků na zdraví Shutterstock
Příroda se probouzí. Ze země vyrůstají jarní rostliny. Mnohé jsou velmi užitečné pro naše zdraví a byla by škoda je nevyužít. Máme pro vás několik tipů na sběr a přípravu. Stačí, když budete číst dál.

Nejen, že nám nyní příroda poskytuje první čerstvé bylinky. Jde o byliny, které později nerostou a mají pro náš úspěšný start do dalšího roku obrovský význam. Zkuste si letos dopřát ozdravnou kúru pomocí těchto bylinek a uvidíte, že se budete cítit velmi dobře.

Podběl

Podběl patří k těm prvním bylinám, které se na jaře objevují. Oznamuje jaro. Na některých místech ho bývá plno, ale není to žádný plevel. Jde o známou léčivku, kterou používal už starý Hippokrates. Léčil s ním suchý kašel. Využít se dá květ i listy. Hodí se svými účinky na různé potíže průdušek a plic. Obsahuje mnoho slizových látek, čímž chrání naše sliznice.

Má také povzbuzující účinky pro organismus. Obvykle se ale nedoporučuje samostatně, ale spíš do směsi. Například je velmi vhodné smíchat květ podbělu, divizny a jitrocele ve stejném poměru. Zalít vroucí vodou. Na dvě deci nápoje stačí po jedné lžičce od každé byliny. Pak nechte louhovat asi 10 minut.

Prvosenka

Prvosenka neboli Primula veris má žluté květy. Také působí na dýchací cesty. Má schopnost ředit hleny a usnadňuje tak vlhké vykašlávání. Pochopitelně se bude hodit při různých nachlazeních, ale i při astmatu či bronchitidě. K léčebným účelům používejte prvosenku z přírody. Různé přešlechtěné druhy, které se prodávají k okrasným účelům, bohužel nemají potřebné účinky. Prvosenka má ale také účinky směrem k naší psychice.

Dají se s její pomocí zvládat různé neurózy, stresy, migrény, chronická nespavost. Obyčejně se také kombinuje s jinými bylinami. Samostatně ji připravíte přelitím jedné lžičky květu vroucí vodou. Necháte deset minut stát. Scedíme a pomalu pijeme. Nepřekračujeme dobu používání, která je asi deset dní. Na odhlenění smícháme prvosenku, jitrocel a diviznu. Opět nepřekračujeme dobu užívání.

Kopřiva

Kdo by neznal královnu detoxikace kopřivu. Více podrobností o detoxikaci se můžete dočíst v našem článku zde. Zde jen připomeneme, že právě na jaře je vhodné dotoxikaci provést. Navíc kopřiva obsahuje spoustu užitečných látek. Vitaminy C, E, B12, kyselinu pantotenovou, beta-karoten, železo, hořčík, vápník, křemík, mangan, lecitin a složky, které jsou nepřátelské vůči množení různých nedobrých bakterií. Kopřivu můžete přidávat i do pokrmů. Stačí ji spařit a podle potřeby nakrájet a přidat do salátů, omelet a dalších pokrmů. Jako nápoj ji lze kombinovat se šťávou z mrkve a chřestu. Případně ji kombinujte se šťávou z červené řepy.

Pampeliška

Také smetánka lékařská je výborná na detoxikaci. Pomocí ní zregenerujete játra, žlučník, slinivku. Pampeliška podporuje trávení a růst červených krvinek. Snižuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a podporuje činnost srdce. Nápoj si připravíte tak, že lžíci květů přelijete vroucí vodou, necháte deset minut louhovat, přecedíte a přidáte citron a med. Tinkturu připravíte ze dvou lžic květů, kořene a tří dcl 60% lihu. Louhuje se 14 dní na teplém místě. Dvakrát denně je třeba vším pořádně zatřepat.

Sedmikráska

Také sedmikráska, která se někdy používá do salátů je velmi léčivá. Působí močopudně, stimuluje pocení, ale hlavně čistí krev. Také povzbuzuje činnost žlučníku a jater. Využít ji mohou lidé trpící dnou a artritidou. Na dvě lžíce květů potřebujeme dvě deci vroucí vody. Přelijeme, 15 minut louhujeme, přecedíme a pijeme.

Kdy a jak sbírat

Nesbírejte bylinky do igelitových tašek, ale do košíků. A také je nesbírejte za vlhkého počasí. Pro sběr květů je optimální slunečné počasí. Byliny si samozřejmě můžete nasušit. Obvykle stačí přirozená teplota a místo s malou vzdušnou vlhkostí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47