Listy ořešáku mají ještě blahodárnější účinky než ořechy. Vyrobte si z nich lék na zdraví

 Zdraví 
02. května 2018 07:56 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mladé listy ořešáku jsou plné vzácných látek Shutterstock
Jen málokdo ví, že ořechy nejsou jediným darem, který nám vzácný strom ořešák každoročně nabízí. Není tomu dlouho, co nasadil svou další chloubu, kterou jsou jeho, nebojme se říci, zázračné listy. Pokud máte ořešák ve své blízkosti, neváhejte a natrhejte si mladé listy. Vyrobit si z nich můžete doslova elixír zdraví.

Ořechy jsou tradiční pochoutkou české kuchyně, a to především u sladkého pečení, moučníků či vánočního cukroví. V rozumném množství představují ořechy zdravou pochoutku i samy o sobě v podobě svačinky. Ne každý však ví, že zdraví poslouží také slupky ořechů, nezralé plody, kůra nebo právě listy ořešáku.

Listy a kůra ořešáku vlašského, ale i jiných ořešáků, se již tradičně používají v lidovém léčitelství, ale také při výrobě léků či doplňků stravy. Pokud vás zajímá, co vše ořešák dovede, pojďte si zkusit nejeden takový lektvar vyrobit.

Síla ořešáku vlašského

Ořešák vyniká hlavně svými antibakteriálními účinky, čistí a léčí zažívací trakt, a to nejen žaludek, ale i střeva. Působí rovněž proti parazitům. V léčitelství je však využíván i pro svou schopnost zvýšit chuť k jídlu a užívá se k celkovému posílení organismu. Pomáhá zvyšovat obranyschopnost, zlepšuje činnost nervové soustavy a je rovněž prospěšný pro kardiovaskulární systém.

Odvar z mladých listů

Není nutné však užívat ořešák pouze vnitřně. Uplatnění nachází i při vnějším užití, a to například v podobě odvaru z mladých listů. Tento odvar hojí a dezinfikuje kůži, působí proti kožním parazitům, je účinný proti kožním plísním, pomáhá tlumit projevy lupénky a některých ekzémů. Využijete jej ale i v kosmetice v podobě pleťové vody proti akné, nebo jako vlasovou vodu proti padání vlasů. Silný odvar z ořechového listí ale odstraňuje i nadměrné pocení nohou.

Čaj z ořechových listů

Zalijete-li vrchovatou lžičku pokrájených mladých listů ořešáku 250 ml vody, můžete si připravit i úžasný ořešákový čaj. Listy spařte vroucí vodou a nechte luhovat asi deset minut. Poté sceďte, nechte vychladnout a popíjejte po jednom šálku každý den. Tento olej čistí krev, a proto se velmi uplatňuje při různých kožních chorobách. Traduje se o něm, že umí léčit i ekzémy a dokonce i omrzliny. Obsahuje navíc látku, která pohlcuje toxiny, a proto se doporučuje i při zánětlivých onemocněních trávicích orgánů.

Ořechový žaludeční extrakt

Tento likér zlepšuje trávení, léčí zahlenění střev, ale také působí jako zdravý aperitiv. Při jeho přípravě rozdrťte 100 g mladých ořešákových listů, přidejte 5 g rozdrcených mandlí a zalijte půl litrem čisté pálenky. Nechte tři dny luhovat při pokojové teplotě a občas protřepejte. Poté užívejte každé ráno jeden kalíšek nalačno.

Ořešákové víno

Proti chudokrevnosti můžete bojovat i s pomocí chutného ořešákového vína. 2 lžíce nasekaných ořešákových listů, 1 lžíci kopřivových špiček a litr kvalitního červeného vína smícháme dohromady a necháme dva týdny na teplém místě luhovat. Každý den protřepejte a po uplynutí doby luhování přeceďte, nalijte do skleněné láhve a uskladněte v temnu. Po dobu 3 týdnů pak užívejte každý den 1 štamprli.

Sedací koupel proti hemoroidům

1 hrst ořešákových listů zalijte 2 litry vroucí vody a nechte půl hodiny luhovat. Poté sceďte a přelijte do větší nádoby či dětské vaničky k teplé vodě. Sedací koupel proti hemoroidům by měla trvat 10 minut a provádět byste ji měli alespoň po dobu jednoho týdne jedenkrát denně. Více jsme o hemoroidech psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47