Rozbolely vás svaly po sportu nebo práci? Nenechte bolest zvítězit

 Zdraví 
21. října 2019 08:10 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
I trénovaného člověka mohou rozbolet svaly Depositphotos
Bolest svalů je přirozenou reakcí těla na velkou zátěž. Čím víc máme natrénováno, tím je menší. Co když ale přijde s plnou intenzitou? Máme dobré rady.

Bolest ve svalech vzniká přirozeným způsobem kvůli obsahu kyseliny mléčné. Někdy se ale stane, že jsme buď přehnali tréninkovou dávku nebo jsme museli pracovat nezvykle tvrdě a ve vysokém tempu. A pak je neštěstí hotové. Svaly bolí.

Klasické lékové řešení

Ten, kdo chce rychlou úlevu, sáhne patrně po lécích. Tablety proti bolesti nebo různé masti nemusejí být špatné, ale problém je v tom, že si tak zbytečně zatěžujeme organismus chemickými preparáty. Navíc běžná bolest svalů je jen málokdy tak silná, aby nebylo možné ji chvíli vydržet. Pokud už musíte, použijte lokálně působící masti nebo náplasti. To je obzvlášť vhodné řešení pro různé úrazy nebo dobře lokalizovaná místa, která bolí. Když vás bolí doslova celé tělo, je třeba postupovat jinak. Chcete-li se vyhnout lékům, zkuste některý z následujících postupů.

Alternativní postupy

Ať tak nebo tak, po sportu nebo práci si dopřejete sprchu nebo koupel. Doporučujeme si ji dát teplou, abyste uvolnili ztuhlé svaly. Pozor ale, poraněná místa se hodí spíš ledovat. Jinak na bolest platí odpočinek, spánek, relaxace, zdravé a dobré jídlo. Někteří si nemohou vynachválit „prodýchávání“ bolavých míst. Provádíme jednoduše tak, že klidně a zhluboka dýcháme a soustředíme se přitom na jednotlivá místa. Jde o relaxační techniku a uvolnění svalstva přispěje i ke zmírnění bolesti.

Bylinky

Skvělou možností je využití bylinek. Na bolesti svalů máme k dispozici celou řadu bylin. Některé máme dokonce běžně doma. Takovým příkladem je bobkový list. Z něho si můžeme připravit masážní olej nebo uděláme odvar. Dopřát si ale můžete kurkumu, která má dobrý vliv na naše svaly. Pokud ji nemáte samostatně, udělejte si nějaký ostřejší pokrm s kari, kde je obsažena. Podobně působí i chilli. Tělo se prohřívá, a tak se uvolňují různé bolesti svalů i kloubů. Vedle těchto prostředků lze na bolest vyzrát i vrbovou kůrou, což je přírodní náhrada acylpyrinu, nebo třeba březovými listy.

Prevence bolesti

Není od věci se snažit o prevenci bolesti. Je vhodné zatěžovat naše tělo průběžně a nikoli nárazově. Jestliže už musíme podniknout nějaké nečekané aktivity, neměli bychom se snažit vše strhnout v nějakém extrémně krátkém čase. Jestliže cítíme, že namáháme nějakou méně trénovanou skupinu svalů, zařadíme přestávky a protahování. Usilujeme o pravidelné cvičení a posilování všech svalových skupin. Klouby můžeme udržovat v dobré kondici vhodnou stravou. Více o této problamitece najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?