Nepodceňte výběr prvního kola. Může vaše dítě nadchnout, ale i znechutit

 Děti 
04. dubna 2021 14:57 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
S kolem je pobyt venku ještě příjemnější Depositphotos
Rostoucí počet teplých dnů nás žene ven čím dál tím častěji. Většina dětí vyráží s oblibou na procházky se svým odrážedlem, jelikož se dostanou i na vzdálenější místa a užívají si radost z rychlého pohybu. Kdy je ale čas odrážedlo odložit a pořídit kolo? Na co se při tom zaměřit? To vám poradíme v následujících řádcích.

Lásku k pohybu je u dětí potřeba pěstovat už od malička. Pohyb je nedílnou součástí zdravé životosprávy a je potřeba jej dítěti ukázat a hlavně zpříjemňovat, aby pro něj znamenal zábavu a ne povinnost. Jízda na kole je výborným způsobem, který má v oblibě většina dětí.

Volbou špatného kola však můžete dobře nastartovanou lásku k jízdě na odrážedle úplně zazdít. Kolo, na kterém je už vyžadována úplně samostatná jízda s nemožností kontaktu nohou se zemí, je samo o sobě pro dítě náročné. Pokud je navíc příliš velké či těžké, dítě ho může odmítnout. Pojďte se tedy podívat, jak na výběr vhodného kola právě pro vaše dítě.

Kdy je správný čas

Při pořizování prvního kola je potřeba zamyslet se nad několika faktory. Věk dítěte ovšem není úplně jedním z nich. Pokud totiž chodíte s dítětem například na odrážedlo každý den, nejspíš bude schopno samostatné jízdy na kole se šlapkami mnohem dříve než dítě, jemuž rodiče vytáhnou odrážedlo jednou za čas. Proto některé děti udrží balanc na kole už ve třech letech, jiné až v pěti. Důležitým kritériem je tedy schopnost dítěte udržet rovnováhu, ale i jeho touha po kole se šlapkami. Nutit dítě, aby se naučilo jezdit na kole, když ještě ani nemá pořádně zvládnutou jízdu na odrážedle, je zbytečné a stojí to nervy dítě, vás a může se stát, že dítěti kolo zprotivíte. 

Odrážedlo nebo postranní kolečka

Nad prvním kolem je dobré zamýšlet se již při výběru odrážedla. Dříve se dětem ve třech letech koupilo kolo, dala se k němu postranní kolečka a bylo vystaráno. Dnes se od toho už upouští, protože panuje názor, že šlapat se naučí každé dítě během chvilky, ale udržet rovnováhu chce cvik. Kvalitní a lehká dvoukolová odrážedla mohou mít děti až do pěti let. Jízda je na nich snadná, často i disponují brzdou, děti se naučí držet rovnováhu a přechod na kolo pro ně bývá snadný. Dítě většinou sedne dopoledne na kolo a odpoledne už samo jezdí. Jak naučit dítě jezdit na kole jsme psali zde.

Správná velikost je základ

U kola rozhodně neplatí, že když koupíte větší, dítě do něj časem doroste. Tím spíš ne první kolo. Příliš velké kolo může být pro dítě obtížné a dopadne to tak, že na něm nebude chtít jezdit. Správná velikost se pozná tak, že když si dítě stoupne na kole rozkročmo, prostrčíte nad horní rámovou trubkou ještě pěst. Dítě také musí být bez problému schopné dosáhnout ze sedu na řídítka, nohama na pedály a samozřejmě na zem.

Čím lehčí, tím pro dítě snazší

Když už malé dítě nechce jet na odrážedle, často jej nese jeho maminka, nebo veze upevněné na kočárku. U kola to tak už nejde. Dítě by mělo být schopné si své kolo vést samo, pokud už nechce jet nebo nemůže vyjet kopec. Váha kola by proto měla být co nejlehčí, aby s ním bylo schopné manipulovat bez problému i samo dítě. Lehčí kola mívají komponenty z hliníkových slitin, jsou ovšem výrazně dražší.

Zkontrolujte dostupnost doplňků

Obzvláště pokud jste se rozhodli investovat a koupit dítěti nejlehčí kolo na trhu, zkontrolujte si i dostupnost doplňků. Nejlehčí kola si totiž na své nízké váze zakládají a často nejsou k sehnání doplňky jako blatník, košík, držák na láhev, zvonek či odrazky, jelikož zvyšují váhu kola. Nezapomeňte ale ani na cyklistickou helmu a rukavice. Oboje při pádu zachrání víc, než si myslíte. A to i v případě, že jezdíte "pouze" kolem domu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod